Turistička atrakcija
100

Mještani kineskog sela smještenog na 800-metarskoj litici se preselili u grad

S.H.P.
Mještani koji žive na 800-metarskoj litici na jugozapadu Kine postali su poznati po nesigurnim ljestvama koje su ih povezivale s ostatkom svijeta. Sada su oni poslije 200 godina ovakvog života preseljeni u novo gradsko stambeno naselje.

Atule'er, 200-godišnje selo u provinciji Sichuan, postalo je planetarno poznato kada su se 2016. godine pojavile fotografije djece koje se spuštaju liticom na nestabilnim ljestvicama od ratana, ili nebeskim ljestvama kako ih nazivaju mještani.

Foto: Chen Jiebeijing News
Foto: Chen Jiebeijing News

Dvosatni uspon bio je jedini način seljana da imaju kontakt s ostatkom svijeta, a svoje poljoprivredne proizvode morali su nositi niz liticu kako bi ih prodali najbližem tržnom centru. Posljednjih godina lokalne vlasti zamijenile su svoje ručno izrađene ljestve čeličnim na kojima su bila rukohvati i tako su drastično skratili vrijeme njihovog putovanja.

Foto: Chen Jiebeijing News
Foto: Chen Jiebeijing News

Ove sedmice 84 domaćinstva Atule'era zauvijek je ostavilo ove ljestve za sobom, preselivši se u stambene blokove bliže centru grada okruga Zhaojue, udaljenom 75 kilometara, izvijestila je kineska državna novinska agencija Xinhua.

Njihovi novi stanovi se kreću od 25 metara kvadratnih do stotinu metara kvadratnih. Stanovi su opremljeni modernom kuhinjom, toaletom, imaju vodu, struju i plin.

Foto: Chen Jiebeijing News
Foto: Chen Jiebeijing News

"Jako sam sretan što sam danas dobio vrlo dobru kuću. Nakon preseljenja moja porodica i ja napokon ćemo imati normalan život. Moja djeca će lako ići u školu, a moći će ići i ljekaru", rekao je mještanin Mose Laluo.

No, nisu svi mještani preseljeni jer oko 30 domaćinstava odlučilo je ostati u svom selu.

Foto: Chen Jiebeijing News
Foto: Chen Jiebeijing News

Atule'er je posljednjih godina postao turistička atrakcija. U 2019. godini, zahvaljujući 100.000 posjetitelja zaradili su gotovo milion yuana što je oko 140.878 dolara. Daljnji razvoj poslužit će industriji turizma, a službenici planiraju izgraditi žičaru za prijevoz turista gore i niz liticu.

Prije pandemije koronavirusa, kineska se vlada obvezala da će do 2020. godine izvući sve svoje ljudi iz siromaštva.

Preseljeni mještani Atule'era tehnički nisu bili siromašni jer su po stanovniku imali 845 dolara, ali cilj vlade također je poboljšati životne uslove osoba koje žive u ruralnim područjima.