|

Mjesta koja vrijedi posjetiti zbog hrane

Mjesta koja vrijedi posjetiti zbog hrane
0
Klix.ba
28.12.2012. u 22:05
11
komentara
0

dijeljenja
1/7 San Sebastian, Španija
2/7 Tbilisi, Gruzija
3/7 Osaka, Japan
4/7 Lima, Peru
5/7 Kijev, Ukrajina
6/7 Palermo, Sicilija
7/7 Antigua, Gvatemala
Kulinarski turizam uzima sve veći mah među turistima širom svijeta. Za svakoga se može naći ponešto, od lekcija kuhanja u Toskani do uličnih štandova Istambula. Sedam narednih destinacija vrijedi posjetiti 2013. godine zbog hrane.
San Sebastian je maleni grad u Španiji u regiji Baskija i jedan je od vrhunskih destinacija za sve gurmane. Hrana u gradu je većinom eksperimentalna, ali sa drevnim korijenima. San Sebastian je prepun kulinarskih društava, prekrasnih pijaca i škola kuhanja. Dva puta dnevno na ulicama ovog grada se okupljaju hiljade ljudi koji se kreću od restorana do restorana u kojima jedu razne specijalitete. Restorani Arzak i Mugaritz se nalazi među 10 najboljih svjetskih restorana.

Gruzija je jedna od najfascinantnijih kulinarskih destinacija na svijetu. U ovoj zemlji se stapaju ukusi Sredneg istoka i istočne Evrope. U Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije, svi posjetioci mogu uživati u khachapuri, tankom pecivu punjenom topljenim sirom. Gruzija je poznata i po svojim vinima. Prema historijskim knjigama, u Gruziji su zabilježeni najraniji pokušaji proizvodnje vina.

Osaka je treći najveći grad u Japanu. Grad se često naziva kulinarskom prijestolnicom ove azijske zemlje. Osaka je poznata po svojoj "kuidaore" filozofiji, koja bukvalno znači "jedi koliko možeš". Pored sušija, najpoznatija i najomiljenija jela u gradu su rižne loptice sa mesom hobotnice i okonomiyaki, palačinci punjeni raznim sastojcima.

Peruanska kulinarska kultura postaje sve poznatija u svijetu. Restoran Astrid Y Gaston u Limi, glavnom gradu ove južnoameričke zemlje, je prošle godine ušao na listu 50 najboljih restorana na svijetu. U Limi se peruansko tradicionalno kulinarsko umijeće podiže na jedan novi nivo. U gradu je jako razvijena i mreža uličnih prodavača tradicionalnih jela.

Kiev, glavni grad Ukrajine, je zahvaljujući vodki i kavijaru neka vrsta divljeg zapada za sve gurmane. Čak i u najmanjim restoranima u ovom gradu se svakdonevno nude desetine različitih nacionalnih jela. Najpoznatije jelo u Kijevu je varanyky, vrsta knedle koja se kuha ili prži u ulju i koja se servira uz pavlaku.

U Palermu na Siciliji se cijela kulturna historija ogleda u kuhinji kulinarskim specijalitetima. Sicilijanska kuhinja je pod velikim utjecajem italijanske, grčke i sjevernoafričke kuhinje. Na ulicama se mogu pronaći štandovi sa raznim tradicionalnim jelima. U svim restoranima se mogu naći svježi morski plodovi.
Antigua u Gvatemali je proglašena svjetskim naslijeđem na UNESCO-voj listi.

Kultura Maja se nalazi u srcu kulinarskih specijaliteta ovog grada. Na svakom uglu se mogu pronaći ulični prodavači, kod kojih se može kupit sve od voća premazanog čilijem pa do ljute pileće supe.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...