Ballova piramida
152

Misteriozan greben oko kojeg kruže morski psi i na koji se niko ne smije popeti

D. J.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Ballova piramida, najviši kameni toranj na svijetu izranja iz Tihog oceana, istočno od Australije. Udaljena je oko 700 kilometara od Sydneya.

Ova piramida je zapravo ugasli vulkan, kojemu je samo vrh ostao stršati iznad duboke vode. Ovaj impozantni toranj odolijeva vremenu, vjetrovima i snažnim morskim valovima. Danas je vidljivo tek tri posto njegove prvobitne mase.

Gotovo dva vijeka Ballova piramida je uspješno odolijevala ljudskim pokušajima pristajanja na njenu obalu i uspinjanja na njezin vrh. Zabilježeni su brojni neuspješni pokušaji pristajanja na hrid.

Lomljiva stijena, snažne morske struje i vjetrovi, morski psi, ptice i duge stonoge gotovo potpuno onemogućuju pristup ovoj surovoj obali.

Činilo se da će Ballova piramida zauvijek ostati neosvojiva, ali Bryden Allen i John Davis 1965.godine uspijevaju s australskom ekipom popeti se na njen vrh. Gotovo da su bili prisiljeni odustati na posljednjih 60 metara jer su komadi stijene stajali vrlo nestabilno, rušeći se u more pri svakom dodiru.

Nekoliko godina poslije toga je penjanje na piramidu zabranjeno. Kazna za neposlušne penjače je 5.000 dolara, odnosno oko devet hiljada maraka.