Porast nasilja
8

Meksiko ispada s liste 10 vodećih turističkih destinacija

Klix.ba
Meksički turistički zvaničnici saopćili su kako će ova zemlja ispasti s liste 10 vodećih turističkih destinacija na svijetu, pozicije koju drži već godinama. Sekretarica turizma, Claudia Ruiz Massieu, nije objasnila zašto je došlo do pada popularnosti, ali smatra se da je glavni razlog nasilje nad stranim turistima i zaustavljanje brodova.

Broj turista koji su se, tokom krstarenja, zaustavljali u Meksiku opao je za tri posto u 2012. godini i za 15 posto tokom zadnje dvije godine. Broj stranih turista opao je za 5,3 posto 2012., sudeći po podacima Odjela za turizam.

Meksički pogranični gradovi poput Reynosea i Nuevo Lareda prošli su kroz kontinuirane talase nasilja narkokartela, a veliki broj organizatora krstarenja izbacio je meksičku zapadnu obalu iz svojih planova. Obje turističke oblasti ugrozilo je nasilje narkokartela, koje je tokom zadnjih šest godina odnijelo 70 hiljada života. Padu popularnosti doprinio je i pad od 1,2 posto u ukupnoj posjeti stranih turista u 2012.

"Imamo naznake da bi mogli pasti jedno ili dva mjesta, ali nismo potpuno sigurni, jer cifre nisu naše, već dolaze od Svjetske turističke organizacije (WTO)", optimistična je Massieu.

Regionalni direktor WTO-a za Ameriku, Carlos Vogeler, rekao je kako nije toliko bitno što će Meksiko izgubiti turiste, već što će druge zemlje ostvariti velike dobitke i preteči Meksiko.

"Morate računati na to da da postoje zemlje koje su napravile veliki progres u privlačenju stranih turista. Naprimjer Rusija je dosta napredovala, a također Malezija i Austrija. Ove zemlje su značajno povećale broj turista", rekao je Vogeler.

Vogeler ističe da je Meksiko nastavio da ostvaruje dobit od turizma. Prihodi od stranih turista čak su porasli za 7,1 posto u 2012 godini, uprkos broju turista.

"Sudeći po našim podacima, Meksiko je povećao prihode, uglavnom zahvaljujući ljudima koji dolaze avionom te generalno provode više vremena u zemlji i troše više novca", dodao je Vogeler.

"Ono što administracija i Odjel za turizam trenutno rade je gledanje budućnosti. Želimo biti više konkurentni na globalnom nivou. Želimo diverzificirati našu turističku industriju", rekla je Massieu i dodala kako je Meksiko već privukao veliki broj turista tokom ovogodišnje proljetne pauze.

Neki dijelovi Meksika, poput Cancuna, ostali su gotovo imuni na probleme u drugim krajevima zemlje. Travel Leaders Group, mreža nezavisnih turističkih agencija iz Sjedinjenih Američkih država, navodi kako je Cancun druga najpopularnija destinacija za Amerikance.