Mount Everest
0

Međunarodna ekspedicija odustala od uspona

FENA
Uspostavljena je veza s vođom međunarodne ekspedicije na Mount Everest Draganom Jaćimovićem, koji je novinaru agencije Fena kazao da je ekspedicija odustala od uspona.

"Jučer su se svi sigurno vratili u ABC logor na 6.400 metara nadmorske visine. Danas sam se po dubokom snijegu i jakom vjetru vratio u BC gdje ću sutra dočekati ostale članove ekspedicije", kazao je Jaćimović.

Ekspedicija je donijela tešku odluku da se odustane od završnog uspona, ali su ljudski životi najvažniji, kazao je Jaćimović.

"Mount Everest će ostati tu gdje jeste i čekat će za neku novu priliku. Ima dosta novog snijega i vjetra jačine 80-90 km/h koji se ne stišava.Pod takvim uvjetima bio bi veliki rizik izlagati ljude opasnosti", rekao je vođa ekspedicije.

Jaćimović će pokušati narednih dana da pošalje detaljan izvještaj i više informacija o svemu što se dešavalo na planini dok nismo imali kontakt sa njima, kao i o razlozima zašto je donio odluku o odustajanju.

Inače u međunarodnoj ekspediciji učestovalo je 18 alpinista iz Crne Gore, Slovenije, Italije, Hrvatske, Srbije i BiH (Zehrudin Isaković, Miralem Husanović i Naim Logić).

Organizator ekspedicije za BiH je Klub prijatelja Zemlje "Planet", a glavni organizator Extreme Summit Team iz Beograda.