{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Marko Polo je možda otkrio Ameriku prije Kolumba

F
7.8.2007. u 21:18
0
0
Marko Polo je možda otkrio Ameriku prije Kolumba
0
Marko Polo je možda otkrio Ameriku prije Kolumba
Postoji mogućnost da je zapadnu stranu Amerike otkrio Marko Polo oko 200 godina prije Kristofora Kolumba, prema jednoj karti u Kongresnoj biblioteci u Washingtonu koju od 1943. godine analizira FBI i čija je povijest ispričana u francuskom časopisu VSD koji izlazi u srijedu.
Ova karta koju je u bilblioteku donio 1933. godine Marcian Rossi, naturalizirani američki građanin porijeklom iz Italije "predstavlja brod pored karte na kojoj se vidi dio Kine, Indije Japana i Sjeverne Amerike", navodi se u izvještaju jednog bibliotekara iz tog doba.

Pod nazivom "Map-with-ship" (Karta s brodom), ovaj dokument nosi "grb nacrtan ispod broda i ukrštena slova koja daju ime: Marco Polo. Prolaz koji razdvaja Sibir od Aljaske je glavni sadržaj karte", bilježi autor članka u časopisu VSD Thierry Secretan (Tijeri Sekretan).

On priča kako je američka sigurnost (FBI) 1943. godine izvela ispitivanje karte ultraljubičastim zrakama koje je "omogućilo da se ustanove tri sloja na toj karti". Izvještaj navodi više pretpostavki, među kojim je i ona o mogućnosti da je "Marco Polo, koji se vratio u Veneciju 1295. godine, donio u Evropu prve informacije o postojanju Sjeverne Amerike, i da su one bile drugačije od onih koje su donijeli nordijski istraživači".

"Ako je ta karta Markova, on je u Ameriku došao dva stoljeća prije Kolumba i ucrtao prolaz koji razdvaja Aziju od Amerike četiri stoljeća prije nego što se on pojavio na evropskim kartama", naglašava Thierry Secretan.

Otkriće Amerike se pripisuje Kristoforu Kolumbu u 1492. godini.

Marko Polo, koji u vezi sa svojim putovanjima nije nikada govorio o otkriću neke zemlje u zoni Aljaske, pred smrt je rekao prijateljima: "Nisam opisao pola od onoga što sam vidio", ispričao je Thierry Secretan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: