Podsjeća na Amsterdam
43

Manje poznat grad u Nizozemskoj proglašen Evropskim gradom godine

L. R.
Amersfoort (Foto: Pixabay)
Amersfoort (Foto: Pixabay)
Nizozemski grad Amersfoort dobio je prestižnu titulu "Evropskog grada godine".

Akademija za urbanizam u Londonu donijela je odluku o ovoj tituli, koji su i posjetili Amersfoort kako bi procijenili njegovu održivost, urbano planiranje i upravljanje. Tom prilikom, pohvalili su ga za kvalitetu života, kao i načinom za održavanjem njegovog karaktera i kulturne baštine.

"Amersfoort se fokusira na dobrobit i sreću svojih građana, od selidbi do ograničenja korištenja automobila do pružanja raznolikih i kvalitetnih pristupačnih domova', rekao je žiri Akademije.

Iako je ovo historijski gradić za koji vjerovatno nikada niste čuli, on ima brojne kanale i bicikla te muzeje zbog čega mnogo podsjeća na Amsterdam.

Nalazi se u blizini Amsterdama, a može se pohvaliti starom gradskom jezgrom sa zgradama koje datiraju iz srednjeg vijeka. Ulica Muurhuizen smatra za jednu od najljepših u cijelom gradu, gdje turisti rado šetaju, posjećuju trgovine i jedu u nekom od restorana.

Poput glavnog grada Nizozemske, Amersfoort također ima sistem kanala, zajedno s mostovima, koji se mogu istražiti u obilasku brodom.

Za ljubitelje umjetnosti, grad je dom druge najveće zbirke Van Goghovih slika. To je također rodno mjesto neoplasticističkog umjetnika Pieta Mondriana, a posjetitelji se mogu uputiti u Mondriaanhuis, rodno mjesto i dom djetinjstva slikara.

Također, jedna od turističkih atrakcija je i toranj Lieve Vrouwe, koji je visok samo 100 metara, ali ako se popnete, bit ćete nagrađeni prekrasnim pogledom na grad.

Amersfoort je bio u užem izboru za nagradu zajedno s Esteponom, koji se nalazi u Španiji i Exeterom, koji se nalazi u Engleskoj.