7.800 dolara za noć
10

Luksuzni Orient-Express dobija nove kabine koje su simbol glamuroznog putovanja

Dž. L.
Foto: Belmond
Foto: Belmond
Jedan od najluksuznijih vozova na svijetu uskoro će dobiti nadogradnju. Od 2020. godine, ikona Venecije Simplon-Orient-Express moći će se pohvaliti sa tri nova luksuzna kupea "Grand Suites" koji su simbol bezvremenskog glamura.

Nove kabine, koje koštaju oko 7.800 dolara za jednu noć, nazvane su po tri grada - Beču, Pragu i Budimpešti.

Svaka od njih dizajnirana je da odražava destinaciju po kojoj je nazvana. Tako je bečki apartman klasičnog stila, sa bogatim zlatnim i smaragdno zelenim nijansama, svilenom tkaninom i elementima tamnog drveta, dok je kupe nazvan po Pragu ukrašen kestenjastim i zlatnim bojama te ima ručno izvezene jastuke i mozaične uzorke.

Kupe Budimpešte podsjeća na gotičku i osmansku arhitekturu, sa složenim rezbarijama.

Beč, Prag i Budimpešta, koji su se pridružili kupeima Veneciji, Istanbulu i Parizu, također imaju odvojena kupatila sa tuševima, bračne krevete, privatne dnevne boravke i podno grijanje, kao i ličnog 24-satnog upravnika kabine.

"Kao i kod svega čime se može pohvaliti Simplon-Orient-Express, dizajn i pažljiva restauracija svakog apartmana, uz poštivanje originalnog Art Deco dizajna iz 1920-ih, je izvanredna.Svaki studiozan apartman će inspirisati romantiku, avanturu i stil svakog velikog evropskog grada u koji putujemo", kazao je Gary Franklin, potpredsjednik kompanije Belmond koja upravlja vozom.

Simplon-Orient-Express je voz kojim su se na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće vozili kraljevi Belgije, Velike Britanije, Švedske, Bugarske, ruski car... U ovom vozu je potpisan mir na završetku Prvog svjetskog rata, napisane su desetine knjiga i snimljeno više filmova. Orient-Expres je i tema brojnih kompjuterskih igara.

Danas gotovo da nema osobe koja nije čula za Orient Express koji je već decenijama sinonim za glamurozno putovanje.