Kompleksan projekt
8

Luksuzni kruzer Silver Spirit presječen napola zbog produženja

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Kompanija Silversea je odlučila presjeći svoj luksuzni kruzer Silver Spirit kako bi ga produžila.

Radi se o kompleksnom projektu koji se vrši u brodogradilištu Fincantieri u Palermu u Italiji, a na njemu radi više od 500 radnika.

Cilj projekta je proširiti, odnosno produžiti kruzer za 15 metara, a ekstenzija te dužine je već ubačena. Originalna dužina kruzera je iznosila 195,8 metara, a nakon završetka projekta će on biti dug 210,7 metara. Kruzer težak 36.009 tona se polako spaja kako bi bio spreman za plovidbu.

Slični projekti su rijetkost u brodogradnji, a ovo je prvi slučaj kada je riječ o kruzerima.

U projektu će biti iskorišteno oko 846 tona čelika, 110.00 metara kablova i 8.000 metara cijevi, što će koštati 100 miliona dolara. Kada bude završen, kapacitet kruzera će se povećati za 12 posto, a kompanija Silversea planira napraviti više javnog prostora i unaprijediti kruzer tako da više nalikuje na noviji kruzer Silver Muse, koji je zaplovio prošle godine.

Zahvaljujući proširenju gosti će dobiti 34 nova apartmana, veći prostor oko bazena, više prostora za sjedenje na otvorenom i restorane. Također, bit će proširen i prostor za aerobik, a planiran je i spa, teretana te više vanjskog prostora. Postojeći apartmani će također biti renovirani.

Kompanija Silversea je već donirala bolnicama, vrtićima i školama 11 kontejnera namještaja koji uključuje sofe, stolice, zavjese i kompjutere,

Silver Spirit je prvi put zaplovio 2009. godine te je bio najveći kruzer kompanije Silversea sve do dolaska kruzera Silvera Muse u aprilu 2017. godine.

Silversea je privatna kompanija koja posjeduje još kruzera među kojima su Silver Wind, Silver Shadow i Silver Whisper, a tu su i ekspedicijski brodovi Silver Explorer, Silver Galapagos, Silver Discoverer i Silver Cloud.