Mount Everest
0

Loše vrijeme spriječilo uspon međunarodne ekspedicije

FENA
Danas je ponovo uspostavljena veza s vođom međunarodne ekspedicije na Mount Everest Draganom Jaćimovićem u kojoj učestvuju i bosanskohercegovački alpinisti.

"Prema planu ekspedicije jučer je trebalo da se popnemo do C-2 logora na 7.800 metara nadmorske visine, ali zbog lošeg vremena od toga smo odustali, pa smo uspon pokušali napraviti danas. Međutim, i danas nas je omeo jak vjetar te smo se vratili u C-1 logor na 7.020 metara nadmorske visine", kazao je Jaćimović.

Ekspedicija će se sutra vratiti u ABC logor koji je na 6.400 metara kada će donijeti konačnu odluku da li će odustati od penjanja na "vrh svijeta" ili će čekati novu priliku.

Za naredni period najavljeno je loše vrijeme, kaže Jaćimović.

Inače u međunarodnoj ekspediciji učestvuje 18 alpinista iz Crne Gore, Slovenije, Italije, Hrvatske, Srbije i BiH (Zehrudin Isaković, Miralem Husanović i Naim Logić).

"Najvažnije je da su svi živi i zdravi, i da se odlično osjećaju", kazao je vođa uspona.

Poslijepodne su gotovo bili nadohvat C-2. Zbog jakog vjetra sklonili su se uz greben i tu čekali gotovo sat vremena da se vjetar smiri, ali to se nije dogodilo. Tada su krenuli nazad, kazala je Simona Pogač, učesnica ekspedicije iz Slovenije.

"Čini se kao da smo propustili pravi trenutak za uspon, ali nikad se ne zna", rekla je ona.

Organizator ekspedicije za BiH je Klub prijatelja Zemlje "Planet", a glavni organizator Extreme Summit Team iz Beograda.