Uoči papine posjete
1

Litvanski državni službenici na udaru zbog škakljive reklame "Vilnius, G-tačka Evrope"

Klix.ba
Ministarstvo turizma glavnog grada Litvanije kritikovano je zbog škakljive reklame koja promovira grad Vilnius uoči posjete pape Franje koja je zakazana za septembar.
Na plakatu se prikazuje žena koja leži na plahtama na kojima je isprintana karta Evrope. Rukom vuče Litvaniju, a izraz lica asocira na seksualno zadovoljstvo.

"Vilnius, G-tačka Evrope. Niko ne zna gdje je, ali kada je pronađete, nevjerovatno je", stoji u tekstu na plakatu.

Katolička crkva kritikovala je ovu reklamu, a svećenici su kazali kako je pogrešno korištenje žene kao seksualnog objekta te da reklama daje pogrešne ideje o Vilniusu.

Vlada je zatražila od grada da odgodi početak kampanje do kraja papine posjete. Premijer Litvanije Saulius Skvernelis kazao je kako ne smatra kampanju uvredljivom, već čudnom. Plakati su već poslani u London i Berlin.

"Mislim da je čudan izbor za reklamu, ali vjerujem da nisu prekršili liniju demokratske zemlje", rekao je Skvernelis.

Menadžerica turističke agencije Go Vilnius koja je kreirala kampanju Inga Romanovskiene kazala je kako je papina posjeta vrlo bitan događaj, ali da grad želi privući i nove posjetioce.



"Suočavamo se s visokim nivoom konkurencije u privlačenju modernih turista. Dok drugi evropski gradovi i zemlje ulažu značajna sredstva u reklamiranje, mladi kreativci su došli s idejom 'Vilnius, G-tačka Evrope' i mislim da će privući veliku pažnju. Radujemo se novim međunarodnim posjetiocima i nastavljamo promovirati najbolje turističke atrakcije grada", rekla je Romanovskiene.