Imućni keširaju
531

Kredit za more postao "nužno zlo", bh. građani ljetovanja od 700 KM otplaćuju godinu dana

Piše: Dž. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iako je veći broj građana u BiH koji žive s malim plaćama, nego onih imućnijih, poznato je kako Bosanci i Hercegovci i u takvim uslovima uspijevaju sebi priuštiti skromne godišnje odmore. Uz kredite koji su postali nužno zlo, saznajemo kako mnogi i ljetovanja jeftinija od 1.000 KM otplaćuju godinu dana na rate.

Kako se naši građani sve češće odlučuju za uzimanje kredita kako bi otišli na godišnji odmor, potvrdili su nam iz agencije Relax Tours koja klijentima nudi plaćanje putovanja šoping karticom ili sindikalnim ugovorom, a sa stalnim putnicima imaju interne ugovore.

"Tokom ljeta su najviše izraženi zahtjevi za plaćanje na rate. Oni koji idu na ljetovanja koja koštaju od 700 KM do 3.000 KM najviše se odlučuju plaćati na rate od tri do 12 mjeseci. S druge strane, oni koji putuju najesen i zimu obično su imućniji građani i plaćaju kešom", rekli su nam iz Relax Toursa te dodali kako su ove godine najveći hit Turska i Albanija, dok Hrvatska postaje relativno nepopularna među građanima BiH zbog visokih cijena.

Dobrostojeći građani iz BiH najčešće kešom plaćaju nekoliko hiljada maraka za luksuzna putovanja, saznajemo iz agencija Sol Azur i Buena Vista. To su uglavnom bračna ili unaprijed dugo planirana putovanja.

"Rijetki su slučajevi da neko na kredit uzima aranžmane od tri do pet hiljada KM. Građani rade i štede kako bi priuštili takva putovanja svojim porodicama. Ko planira takva putovanja, on ih i plati. S druge strane, oni koji uzimaju aranžmane od 600-700 KM u Hrvatskoj, obično provuku karticu i plaćaju na rate", kazali su nam iz agencije Sol Azur i Buena Vista.

Neke banke u svojoj ponudi imaju turističke kredite čija je jedina namjena plaćanje turističkih aranžmana, ali u većini banaka je moguće uzeti klasičan potrošački kredit. U slučaju kredita s manjim iznosom i kraćim rokom otplate, građani se odlučuju za nenamjenske novčane kredite zbog brže procedure.

"Iako nemamo podatak u kojoj mjeri građani finansiraju odlazak na godišnji odmor iz sredstava kredita, možemo reći kako je u ljetnom periodu povećan broj zahtjeva za nenamjenske kredite", kažu iz Raiffeisen banke.

Iz Unicredit banke saznajemo kako se skoro 50 posto plaćanja njihovim karticama vrši u svrhu putovanja ili kupovine usluga turističkih agencija i sajtova za grupnu kupovinu.

"Korištenjem usluga i proizvoda naši klijenti ostvaruju pogodnosti za potrebe svojih godišnjih odmora, a ujedno imaju mogućnost sigurne kupovine putem interneta. Korisnici Mastercard kartica ovog ljeta ostvaruju odlične pogodnosti u Hrvatskoj za hotelski smještaj ili zabavne sadržaje, festivale i kulturne manifestacije te usluge avionskog ili trajektnog saobraćaja", kazali su nam iz Unicredit banke.

I ovog ljeta hiljade građana iz BiH posegnut će ili već jesu za kreditima kako bi nakratko pobjegli od surove svakodnevnice i teške ekonomsko-socijalne situacije u državi. Većina će vjerovatno cijelu godinu vraćati dugove kako bi proveli nekoliko dana odmora, ali kako mnogi kažu "neka se maže i pašteta na plaži, ali more je more".