{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kotor mami turiste iz cijelog svijeta

A
16.8.2014. u 09:10
17
16
Kotor mami turiste iz cijelog svijeta
17
Jedan od najstarijih primorskih crnogorskih gradova, Kotor, ovih dana preplavljen je turistima iz svih krajeva svijeta. Grad smješten u Bokokotorskom zalivu, u koji svakodnevno uplovljavaju kruzeri i jahte, za strane goste interesantan je i zbog njegovog Starog grada.
U Kotor i ove sezone dolaze najveći svjetski brodovi i kruzeri. Prema podacima iz Turističke organizacije Kotora, od početka godine u ovaj grad stiglo je 180 brodova, koji su doveli više od 150 hiljada gostiju. Također, za prvih sedam mjeseci ove godine u kotorsku luku uplovilo je i 848 jahti sa 3.767 putnika.

I, zaista, na samom ulazu u ovaj grad osjeća se prisutnost gostiju sa svih strana svijeta. Razni svjetski jezici dominiraju uskim ulicama Starog grada - engleski, ruski, francuski, kineski...

U Kotor mogu da uplove najveći svjetski kruzeri. Upravo oni doprinose da veliki broj turista dođe u Kotor. Za  prvih sedam mjeseci ove godine, ovaj grad posjetilo 163 hiljade izletnika. Prema najavama iz Luke Kotor, u 2014. godini očekuje se dolazak više od 360 brodova koji će dovesti 307.000 putnika. U lokalnoj turističkoj organizaciji navode da Kotor godišnje posjeti između 500.000 i 600.000 turista.

Čari Starog gradaPo samom dolasku u ovaj primorski grad, turisti kreću prvo u obilazak Starog grada. Uske ulice, u kojima su smješteni restorani i butici, skoro da su identične. Često se za Stari grad kaže da je sličan lavirintu. Bokeljski specijalitet, razni morski plodovi, nude se u svim restoranima. Nerijetko se pored restorana nalaze i lokalni muzičari, koji na gitarama sviraju stare bokeljske pjesme.

Organizovane ture posjetilaca Starog grada prisutne su tokom cijelog dana.

Francuski bračni par Aleks i Silija, koji su ručali u jednom od restorana, kažu da su fascinirani Kotorom.

“Prvi put smo ovdje, zaista je prelijepo. Posebno nas fascinira Stari grad. I ljudi su veoma ljubazni”, pručuje Aleks.

Kotor je jedna od omiljenih destinacija i za turiste iz regiona. Potvrdila je to Natalija iz Beograda. Kaže da obilazi primorske gradove, ali da je Kotor nešto posebno.

“Ovo je barokni grad, negdje sam pročitala. I zaista je tako. Koliko toga ovdje ima istorijskog. Planiram da obiđem još neke druge gradove u Crnoj Gori, ali, opet, moram u Kotor doći”, kaže ova Beograđanka, koja je i kupila nekoliko suvenira sa motivom Kotora.

Grad pod zaštitom UNESCO-aGrad koji se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske i kulturne baštine nudi posjetiocima da vide katedralu Sv.Tripuna, kao i nekoliko pravoslavnih crkava. Za one koji se puno ne zadrže u Starom gradu, svoje vrijeme provode na čuvenoj kotorskoj “rivi”, tik uz obalu. Tu su usidreni kruzeri, jahte, brodovi. Na njima se vijore zastave svjetskih zemalja.

Cijene usluga u Kotoru na nivou su ostalih primorskih gradova. Kafa se u kafićima može naći od 1,5 do dva eura. Sokovi su od 1,5 do 2,5 eura. Kada je u pitanju hrana, riblji specijaliteti koštaju oko 10 eura, dok se pizza prodaje po cijeni od tri eura, pa čak do devet eura.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: