Pasoš, prtljag, let...
46

Korisni savjeti za prvo putovanje avionom

Klix.ba
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay
Ako prvi put letite avionom prirodno je da dosta razmišljate o onome šta vas očekuje prije, tokom i nakon samog leta. U nastavku pročitajte nekoliko ključnih informacija kada je riječ o putovanju avionom koji će vam sigurno biti od koristi.

Ako nikad prije niste letjeli avionom i ako se uveliko spremate za taj životni poduhvat, sigurno imate nekoliko pitanja od kojih su neka možda i neprijatna da biste pitali svoje prijatelje.

Ako prvi put letite na duže destinacije, trebali biste u nastavku pročitati nekoliko savjeta portala Holiday Extras vezanih za letove na duge relacije.

Pripremite dokumente

Mnogi ljudi koji prvi put lete avionom najčešće su zabrinuti zbog mogućeg dolaska na aerodrom bez potrebne dokumentacije. Ključni dokument za sve međunarodne letove je svakako vaš pasoš tako da se najprije trebate uvjeriti da je još uvijek važeći.

Većina aviokompanija izdaje i elektronske karte koje se mogu prikazati na vašem tabletu ili pametnom telefonu. Dakle, ako ste rezervirali online kartu i očekivali da će stići u fizičkom formatu na vašu kućnu adresu, ne paničite, obično ćete biti usluženi na samom aerodromu.

Također, obavezno rezervirajte i svoje putno osiguranje koje će vam omogućiti pružanje medicinske pomoći u slučaju nužde dok ste izvan svoje matične zemlje.

Prtljag

Čak i iskusne putnike ponekad zbunjuju pravila aviokompanija kada je riječ o prtljagu. U većini slučajeva u avionsku kabinu moći ćete unijeti ručni prtljag do tačno određene težine, a ostatak ćete morati odložiti u poseban odjeljak. Najčešće se odlaganje stvari u poseban avionski odjeljak dodatno naplaćuje.

Udobno se smjestite

Kada ste završili sa svim pripremama za let, pronađite svoje sjedište i namjestite ga tako da vam tokom leta bude udobno. Obično na vašoj avionskoj karti piše u kojem redu i na kojem sjedištu se trebate smjestiti, a ako se slučajno zbunite uvijek možete pomoć potražiti od avionskog osoblja.

Polijetanje

Prije samog uzlijetanja aviona, avionsko osoblje će vas upozoriti ili će se jednostavno prikazati na displeju ispred vas da trebate pravilno staviti svoj sigurnosni pojas koji je sastavni dio sjedišta, bit će vam objašnjeno šta znače pojedine konzole koje se nalaze u vašoj blizini i šta trebate uraditi u slučaju vanrednih situacija. Pri samom polijetanju moguće je da ćete osjetiti nelagodu sličnu onoj kao kad se nalazite u liftu, ali taj će osjećaj brzo proći.

Hrana i piće

U zavisnosti od aviokompanije i trajanja leta, u avionu će vam biti poslužen jedan ili više obroka, kao i piće (uključujući ograničenu količinu alkohola) i grickalice. Već ćete unaprijed znati da li su ova osvježenja uključena zbog toga što će vam biti postavljena serija pitanja o vašim prehrambenim potrebama kada ste rezervirali let. Ako vas niko nije pitao, hrana i piće će se obično služiti, ali ćete morati platiti za to.

Također, nemojte biti previše razočarani ako je zabava u avionu ograničena na jedan mali TV ekran i neke primitivne igrače konzole. Preporučuje vam se da ponesete sopstvene knjige, MP3 player i sve ostalo dozvoljeno što će vas zabaviti.