{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kontrasti zime i proljeća na planinama koje spajaju Bosnu sa Hercegovinom

F
31.3.2014. u 12:05
18
10
Kontrasti zime i proljeća na planinama koje spajaju Bosnu sa Hercegovinom
18
Pretposljednjeg martovskog dana na vrhovima i padinama Bjelašnice, Visočice, Oblja, u selima Umoljani i Lukomir, najdubljem u Evropi kanjonu Raktinice, gdje se Bosna spaja s Hercegovinom, kontrasti zime i proljeća su u punom izražaju, što ih uz gotovo ljetnje vrijeme čini još efektnijim.
Iz Umoljana preko nekada pastirskog sela Gradina, čije limene kuće sa strmim krovovima odolijevaju novim vremenima i svjedoče o nekom davnom i drugačijem načinu života, 30 planinara se jučer popelo na Obalj odakle su se spustili u Lukomir, selo koje djeluje nestvarno, posebno kad se promatra iz "ptičije perspektive".

Kuće su još zaključane, a jedino je Mujo Masleša otvorio svoje domaćinstvo i "Ljetnu baštu" za planinare, turiste, ljubitelje prirode. A odatle pogled na kanjon Raktnice koji seže do "mostarskih vrata" i Prenja, pogled na vrhove Visočice, na Obalj...

Iz Lukomira, kanjonom Rakitince preko Studenog potoka zatvoren je planinarski krug jučerašnjeg pohoda u Umoljanima, gdje su nakratko sumirani utisci, ispričana poneka zgoda i dosjetka s pohoda i onda povratak u Sarajevo s "napunjenim baterijama" za današnji, prvi ovosedmični radni dan.

Kanjon Rakitnice, koja je jedna od najvećih pritoka rijeke Neretve, dug je 26 kilometara i jedan je od najljepših i najdubljih kanjona u Evropi. Proteže se između planina Bjelašnice i Visočice, a cijelim tokom voda Rakitnice se može piti.

Vrh Oblja je na nadmorskoj visini 1.896 metara, a Lukomir na 1.495 metara nadmorske visine je naseljeno mjesto na najvišoj nadmorskoj visini u Bosni i Hercegovini.Torovi i štale u kojima je u 15 domaćinstava oko 3.000 ovaca i krava uskoro će biti puni, jer će se seljani koji imaju stoku vratiti u Lukomir početkom aprila. Ljeti su 22 kuće u Lukomiru naseljene, a na bogatim bjelašničkim pašnjacima bude i do 4.000 ovaca.

Početak kanjona Rakitnice se nalazi na nadmorskoj visini od 1.120 metara, a njeno ušće u Neretvu je na nadmorskoj visini od 320 metara. Jedinstvena ljepota kanjona i rijeke Rakitnice su top destinacija za planinare, apliniste, ribolovce. Zbog teško pristupačnog terena kanjon Rakitnice s netaknutom prirodom je jedna od rijetkih nezagađenih oaza.

Jučerašnji "kružni" pohod organiziralo je sarajevsko planinarsko društvo "Energoinvest", a Sanja Korać i Amra Nalo su uspješno vodile 30 planinara i planinarki na osmosatnom pješačenju do najvišeg bh. sela koje će uskoro dočekati, nakon zimskog izbivanja, svoje domaćine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: