Putovanja
2

Komadići raja na Zemlji

Sarajevo-x.com/AskMen
Svi žele uživati u komadiću raja na Zemlji, bilo da se radi o kilometrima dugim bijelim pješčanim plažama ili beskrajnim zelenim površinama. Činjenica je da svi mi, s vremena na vrijeme, želimo pobjeći od stresnog i bučnog gradskog života. Stoga vam donosimo listu deset zabačenih destinacija koje svojom ljepotom i neobičnostima naprosto oduzimaju dah.

Vieques, Portoriko

Samo desetak kilometara od obale Portorika nalazi se otok Vieques, neiskvareni komad raja na Zemlji s bujnim šumama, beskrajnim bijelim pješčanim plažama i brežuljcima. Sve do 2003. godine ovo područje je bilo pod kontrolom američke mornarice, ali sada je pristupačno svima. Odsjednite u simpatičnom hotelu Bravo Beach, koji posjeduje direktan pristup obali. Ukoliko si to možete priuštiti, obavezno što prije posjetite ovaj šarmantni otok, budući da bi njegovu divnu prirodu i umirujuću atmosferu moglo zauvijek narušiti luksuzno odmaralište koje krajem godine ovdje otvara poznati lanac hotela Starwood.

Fernando de Noronha, Brazil

Čim se uvede zabrana pristupa nekoj lokaciji, ona automatski postaje veoma zanimljiva. Takav je bio slučaj i sa arhipelagom Fernando de Noronha, koji je otprilike 320 km udaljen od sjeveroistočne obale Brazila. Samo 240 osoba može istovremeno posjetiti ovaj arhipelag, a obavezno moraju platiti ekološku taksu za očuvanje ljepote 21 otoka. Samo je glavni otok naseljen i tamo možete odsjesti u neobičnim pansionima. Pripadnici svjetskog jet seta najviše voli luksuzno odmaralište Pousada Maravilha, gdje se mogu odmarati i uživati u jednom od bungalova sa pogledom na ocean. Ovdje nemate šta drugo raditi, osim plivati u Atlantskom oceanu i izležavati se na suncu, a to je upravo i ono što svi žele, zar ne?

Morzine, Francuska

Neobični planinski gradić Morzine smješten je u srcu Portesa du Soleila, a predstavlja savršeno mjesto za povratak prirodi. Izaberite jedan od simpatičnih hotela poput hotela La Chaumiere i uživajte u tradicionalnom planinskom gostoprimstvu sa modernim ugođajem. Snijeg, borovi i svjež zrak potpuno će vas opiti, te ćete poželjeti zauvijek ostati ovdje.

Možete izabrati skijanje, vožnju biciklom, planinarenje ili igranje golfa. Ako niste ludi za fizičkim aktivnostima, odmarajte u hotelu, te čitajte knjigu pored upaljenog kamina. Navečer možete posjetiti Ridge Bar, u kojem nastupaju mnoga poznata DJ imena. Ovo je ujedno i jedino mjesto u gradu sa vanjskom terasom. Kasnije možete svratiti u Buddha Bar i upoznati se sa druželjubivim francuskim damama.

Thornybush Game Reserve, Južna Afrika

Afrika je svakako jedan od najčudesnijih kontinenata na našoj planeti, jer samo u njoj žive neke od najegzotičnijih životinja na svijetu, te ovdje možete uživati u hiljadama kilometara netaknute divljine. Ako imate priliku posjetiti Južnu Afriku, nikako nemojte propustiti posjetiti Thornybush Game Reserve, smješten u srcu Lowvelda i u blizini Nacionalnog parka Kruger. Odsjednite u Chapungu Luxury Tented Campu, koji odiše atmosferom starog svijeta i ne dozvoljava istovremeni boravak više od 16 gostiju.

Udobno se smjestite u jednom od luksuznih šatora, a tokom dana u džipu, u safari stilu, upoznajte ljepote Afrike.

Algonquin Park, Kanada

Algonquin Park (Ontario) je prirodni raj na Zemlji sa prekrasnim borovima, stjenovitim obalama i divljim rijekama, a od Toronta je udaljen jedva tri sata vožnje.

Odsjednite u jednoj od koliba Killarney Lodgea, koje su skrivene između drveća na obali jezera prepunog pastrmkama. Tokom dana se uputite u istraživanje okolne divljine, kanuom se provozajte po jezeru, brćkajte se u potočićima, otiđite na pecanje ili u šetnju. Ako vam se posreći, možda naiđete na kojeg dabra ili losa, a ako vas sreća ne posluži, mogli bi naići na jednog od 2.000 crnih medvjeda kojma je ovaj park dom.

Navečer se dobro ušuškajte u svojoj kolibici i utonite u san uz kreket žaba, krik sova i zavijanje vukova.

Kiribati, Mikronezija

Najistočnija tačka na Zemlji je Republika Kiribati (područje nekada poznato kao otočje Gilbert), koja se nalazi oko 4.000 kilometara jugozapadno od Havaja u Tihom oceanu. Obuhvata 33 otoka (samo ih je 21 naseljeno) i dom je najvećeg marinskog rezervata na svijetu.

Smatra se jednim od posljednjih očuvanih koraljnih arhipelaga, a prostire se na površini otprilike jednakoj površini američke savezne države Kalifornije. Ovdje u izobilju možete pronaći palme, bijele pješčane plaže i predivne osamljene uvale.

Kauai, Havaji

Polovina vulkanskog otoka Kauai je proglašena zaštićenim područjem, pa je tako zabranjena bilokakva gradnja na ovom području. Veći dio otoka je potpuno netaknut, a obiluje gustim šumama, fantastičnim vodopadima i rijekama.

Obavezno posjetite poznati, oko 1.080 km dubok, Waimea Canyon, kao i divlju Nepali obalu. Ovdje možete uživati na jednoj od 43 bijele pješčane plaže, a Kauai je inače poznato okupljalište surfera i avanturista iz cijelog svijeta. Hanalei Bay Resort bi bio odličan izbor za one koji ne inzistiraju na luksuznom smještaju.

Patagonija, Čile

Patagonija je regija u Čileu, koja je relativno nepoznata, a činjenica je da obiluje čudesnim šumama, otocima, fjordovima i ledenjacima. Ovdje ćete se osjećati kao da stojite na rubu svijeta.

Patagonija je smještena u južnom dijelu Čilea, a ako želite vidjeti neobične fjordove morate koristiti trajekte. Unutar ove regije prostiru se pustinja, i to jedna od pet najvećih pustinja na svijetu, te termalni izvori, koji su bolji od najskupljih jacuzzija. Sigurno ćete uživati u dugim danima, vedrom nebu, polarnoj klimi i obilju divljeg svijeta, poput pingvina i kitova.

Cotswolds, Engleska

Ako je Cotswolds dovoljno dobar za britanske zvijezde koje svaki vikend provedu ovdje, onda je sigurno dovoljno dobar i za vas. Smješten je u Gloucestershireu, a karakterističan je po mnoštvu brežuljaka, beskrajnoj zelenoj površini i čarobnim jezerima i vijugavim puteljcima.

Odsjednite u hotelu Cotswolds House u Chipping Campdenu, jednom od najljepših engleskih gradova. Luksuzni hotel vam nudi puni ugođaj sa mnoštvom kamina, uređenih vrtova, terena za kriket, odličnim restoranom i fantastičnim pogledima iz svake od ukupno 30 raskošnih soba. Svaka soba posjeduje wide screen TV, luksuzno kupatilo i minibarove.

Ako vam to nije dovoljno, možete si rezervisati apartman Longborough, gdje možete uživati u privatnom vrtu i vanjskom jacuzziju. U ovom šarmantnom odmaralištu dozvoljeno vam je da sa sobom povedete i kućnog ljubimca. Navečer svratite u Juliana’s Bar, gdje je redovna gošća i poznati britanski model Kate Moss.

Obavezno ovdje dođite na jesen, kada je klima blaga i pejzaž obojen zlatnim, crvenim i žutim tonovima.

Tristan da Cunha

Zvanično najudaljeniji otok na svijetu, Tristan da Cunha je smješten u južnom dijelu Atlantskog oceana, tačnije udaljen je 2.000 km od otoka St. Helena i 2.800 km od Cape of Good Hope (Južna Afrika).

Ovdje nije riječ o samo jednom glavnom otoku, već i o nekoliko nenaseljenih otoka, jednom potpuno nepristupačnom otoku i otocima Nightingale, pa tako ovaj arhipelag djeluje kao izgubljeni svijet. Plavo more, veličanstvene stijene, ekonomija u usponu, puna zaposlenost i nepostojanje kriminala upravo su način života o kojem svi mi sanjamo.

Stanovnici ovog arhipelaga veoma su gostoljubivi, a budući da na ovom otoku živi samo osam porodica, žene sa Tristan da Cunha sigurno uvijek s uzbuđenjem očekuju goste.