Putovanja
0

Ko su najomraženiji turisti na svijetu?

Sarajevo-x.com
Poznata vam je scena - turisti u šorcevima i sandalama, stalno zapitkuju, žale se i kukaju što niko ne govori njihovim jezikom? Prema dosadašnjim ispitivanjima, Francuzi se smatraju najmržim turistima koji dolaze iz Evrope. U ukupnom poretku koji obuhvata cijeli svijet, najgori su ubjedljivo Kinezi, a nešto podnošljiviji Indijci.

Nije u pitanju samo omraženost koju prema njima osjećaju stranci, već Francuzi vode na listi najgorih i na ljetovanjima u vlastitoj zemlji.

Ovaj nezavidni imidž mogao bi spriječiti milione Francuze da se dobro provedu na svojim putovanjima. Pitanje je samo hoće li to dovesti do poboljšanja njihovog ponašanja, do veće prijatnosti, tišeg govora i prilagodbe lokalnim običajima.

Francuzi također ne vole govoriti stranim jezicima, a davanje novca 'koji ne moraju', odnosno napojnica, im je naročito mrsko, piše Times.

Za razliku od njih, Japanci su kao turisti izrazito prijatni, tihi i uredni, a među najomiljenijim turistima nalaze se i Nijemci, Britanci i Kanađani. Amerikanci su završili na 11 poziciji zajedno sa Tajlanđanima.

Anketa kojom je ovo zaključeno provedena je među uposlenicima u 4.000 hotela u Njemačkoj, SAD, Velikoj Britaniji, Italiji, Francuskoj i Kanadi za jednu francusku web stranicu. Zamoljeni su da rangiraju turiste prema generalnom stavu, prijatnosti, tendenciji da se žale, volji da govore lokalni jezik, interesima prema lokalnoj kuhinji, spremnosti da potroše novac, velikodušnosti, urednosti, diskreciji i eleganciji.

Utvrđena su i neka odranija poznata stanovišta a to je naprimjer da su Italijani najbolje odjeveni, ali ni Francuzi ne zaostaju mnogo.

Amerikanci su umnogome iznenadili. Pored njihove notorne ograničenosti kad je jezik u pitanju, pokušali su govoriti mnoge, pa čak i kineski, japanski ili ruski. Oni su izdvojeni i kao turisti koji najviše troše i daju najbolje napojnice, dok su Nijemci i Francuzi veoma škrti.