Samo za odabrane
147

Književni hoteli širom svijeta: Provedite odmor kao "knjiški moljac"

I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Ako na godišnji odmor nosite kofer pun knjiga, ili barem uređaje za čitanje elektronskih knjiga, onda je vrijeme za rezervaciju sobe u jednom od književnih hotela širom svijeta, piše Lonely Planet.

Odmor u gradovima koji baštine kulturu čitanja, u hotelskim prostorijama prepunim knjiga, gdje su vina odabrana i gdje su fotelje udobne, smještene pored kamina s vatrom, "knjiškim moljcima" može izgledati kao odmor iz snova. U nastavku donosimo listu književnih hotela.

The Literary Man, Obidos, Portugal

Bibliofili mogu pronaći sve što žele između zidova ovog hotela. Prostorije s toplom rasvjetom su ispunjene knjigama od poda do stropa, s puno udobnih fotelja i vatrom koja će goste ugrijati za vrijeme hladnog vremena. U bivšem samostanu nalazi se i poznati restoran, vinski podrum i džin bar.

Foto: The Literary Man
Foto: The Literary Man

Obidos je UNESCO-ov grad književnosti kojima ima 14 knjižara na svega 3.100 stanovnika. Hotel The Literary Man povećava književnu reputaciju portugalskog gradića.

L’Hotel, Pariz, Francuska

Jedan od najmanjih hotela s pet zvjezdica u francuskoj prijestolnici, najpoznatiji je po tome što je bio posljednji dom Oscara Wildea, od 1898. do njegove smrti 1900. godine. Ono što je tada bila jednostavna kuća raskošno je preuređena u stilu koji bi oduševio Wildea i njegov raskošan ukus.

Oscar Wilde Suite soba je u kojoj je preminuo slavni pisac, a danas je omiljena kod slavnih gostiju. Ispunjena je njegovim fotografijama i uokvirenim pismima, ali i zahtjevom Wildea da mu se plati račun. Wilde nije jedini kreativni junak kojeg privlačio ovaj hotel.

Gladstone’s Library, Hawarden, Vels

Gladstone’s Library nije hotel u tradicionalnom smislu, već više biblioteka sa jednostavnim pansionima. Gosti imaju potpuni pristup knjigama i velikim udobnim foteljama. Biblioteka ima 150 hiljada knjiga.

Foto: Melissa Cross
Foto: Melissa Cross

Gladstone’s Library je, zbog svog ambijenta, nerijetko predstavljao inspiraciju britanskim piscima, gdje su provodili mnogo vremena.

The Library Hotel, Koh Samui, Tajland

Ako mirno okruženje stvara miran um, ovaj će elegantni hotel opustiti brojne književnike i naučnike.

Foto: The Library Hotel
Foto: The Library Hotel

Smjestite se na plaži Chaweng, gdje imate priliku da prelistate neke od 1.400 knjiga, prije nego što zaplivate u crvenom bazenu.