Iznad plavog Jadrana
32

Ključ Dalmacije: Kako iz zraka izgleda magični suton iznad Kliške tvrđave

L. K.
Jeste li posjetili Klišku tvrđavu? Već stoljećima nadgleda Split i Zagoru, prozorima otvorena na obje strane. Ova ljepotica oduvijek privlači turiste, a u posljednjih nekoliko godina sve ih je više jer su unutar njenih zidina snimani kadrovi popularne serije "Game of Thrones" (GOT).

Iznad grada Splita, čiju obalu i luku već stoljećima kvase valovi Jadranskog mora, nalazi se tvrđava Klis. Dovoljno je visoko da vam se, kada stanete pored nje, ispred vas kao na dlanu pruži Jadransko plavetnilo, ali i zelenilo koje okružuje Split. No, nije previše daleko od mora pa će vam naslonjenima na stijene dok posmatrate zalazak sunca povjetarac na momente donijeti miris morske soli.

Foto: Helifilm
Foto: Helifilm

Naziv tvrđave potječe od klisura od kojih je izgrađena, a podno nje nalazi se istoimeno naselje. Ukoliko odlučite prošetati između njenih zidina, u prolazu ćete se mimoići s velikim brojem oduševljenih ljubitelja svjetski popularne serije "Igra prijestolja". Većina njih koristi svoje vrijeme u tvrđavi kako bi rekreirali scene iz serije ili jednostavno napravili savršenu pozu ispred objektiva fotoaparata.

Posjeta ovoj tvrđavi savršen je izlet za sve generacije. Zimi možete uživati uz čaj i predivan pogled na krajolik oko tvrđave, dok ljeti ovdje možete predahnuti od gužve koja se ljeti stvara na plažama i u centru Dioklecijanovog grada. Nalazi se na nadmorskoj visini od 360 metara, strateški pozicionirana između planina Kozjaka i Mosora. Do nje možete doći autobuskom linijom iz Splita ili automobilom. Karte za ulazak u tvrđavu koštaju 10,50 KM (40 kn) za odrasle i 5,25 KM (20 kn) za djecu. U okrugu tvrđave možete pronaći i nekoliko prodavnica, restorana i kafića.

Ekipa popularne serije "Game of Thrones" je, osim Dubrovnika, posjetila i Split i na području ovog grada snimila nekoliko kadrova za epizode četvrte sezone serije. Neke od scena snimljene su i na Klisu, a ukoliko obiđete lokalne restorane, vrlo je vjerovatno da ćete u nekima od njih pronaći fotografije sa seta snimanja serije.

Osim toga, u tvrđavi se tokom cijele godine održavaju različiti događaji, a svi ljubitelji historije uživat će u festivalu "Uskočki boj za Klis" koji se održava u julu, a koji će ih vratiti u srednjovjekovni period. Na tom festivalu mogu prisustvovati viteškim borbama, probati domaća jela i piće, kupiti autentične suvenire...

Foto: Helifilm
Foto: Helifilm

No, možda najljepši dio posjete jeste pogled na savršen zalazak sunca. Zbog toga se prilikom naredne posjete ovom gradu na obali Hrvatske, na kraju dana koji ste proveli uz valove, na Rivi i suncu, zaputite prema Klisu i onda... Pogledom pronađite liniju gdje se dotiču more i nebo, posmatrajte kako nestaje sunce i uživajte u savršenom kraju dana.