Glavni grad Kine
28

Klix.ba u Pekingu: Grad čistih ulica, mirisa restorana, ali i saobraćajnih gužvi

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Kilometarske gužve, luda vožnja i kulturno korištenje sirene u automobilu opisuju jedan dan na cestama u Pekingu, ili kako mu građani Kine tepaju - Sjevernoj prijestolnici.

Peking je nakon Šangaja drugi najveći grad u zemlji sa 17,4 miliona stanovinika, što i opravdava svakodnevnu gužvu na ulicama, u lokalnim prodavnicama, trgovačkim centrima i na drugim javnim mjestima.

Pri putovanju od aerodroma do centra Pekinga potrebno vam je nešto više od 30 minuta vožnje, ali pekinške vožnje, autoputem gdje prednost imaju ona vozila koja kulturnije koriste sirenu i bolje se snalaze u kilometarskim kolonama.

Peking predstavlja veliki prometni centar s velikim brojem pruga, cesta i autocesta koje su direktno povezane s centrom grada iz više pravaca, a osim putničkih vozila, u velikoj upotrebi su i bicikli koji koriste iste ceste kao i "ludi" vozači. Međutim, bar danas fotoaparat našeg reportera nije zabilježio nijedan udes.

Život u Pekingu traje koliko i dan, dok je već oko 21 sat većina poslovnica zatvorena, na ulice tada izlaze komunalni radnici koji zalijevaju drveće u parkovima kojih je u gradu mnogo. Ulice su izuzetno čiste i uređene, a miris kineskih specijaliteta iz restorana je jedino što možete osjetiti čulom mirisa.

U razgovoru s lokalnim stanovništvom doznali smo da su samo veliki trgovački centri kao Peking, Šangaj i Guanđou razvijeniji, dok se u drugim dijelovima Kine osjeća nerazvijenost i zaostajanje za velikim gradovima.

Uprkos 21. stoljeću, prošlost nije napustila Kinu, daje joj poseban duh tradicionalnog, onoga što živi i što je njeno oličenje.

Svjetla u Pekingu se gase nakon ponoći s ciljem uštede električne energije, zbog čega čitav grad u mraku dočeka zoru.

Ukoliko se zadesite u Kini, zaboravite na društvene mreže. Iako je internetska pokrivenost razvijena na ulici, u restoranima, hotelima i na drugim javnim mjestima, pristup Facebooku i Instagramu bit će onemogućen, a komunikacija Viberom će biti realizirana samo ako imate dovoljno sreće.