Azurna obala
28

Klix.ba u Monaku, raju za bogataše: Kafa za pet eura, a kvadrat stana za čak 50 hiljada

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Ako želite vidjeti glamur u izvornom obliku ili šetati gradom, a misliti kako ste ušli u set nekog filma koji se upravo snima onda je Monako prava adresa. Reporter portala Klix.ba posjetio je ovaj bogataški raj na zemlji i donosi priču o luksuzu s pokrićem na najimpresivnijoj lokaciji Azurne obale.

Šetajući ovom državicom na obali Sredozemnog mora ne možete se oteti utisku očekivanja da iz prvog Aston Martina neće izaći James Bond ili prelazeći neku od ulica pobojati se da će ispred vas projuriti bolid Formule 1. Monako izgleda kao da ste uskočili u TV ekran i sami snimate film sa sobom u glavnoj ulozi.

I zaista ta kneževina i porezni raj za bogate izgleda kao iz filma, ali uopće nemate onaj osjećaj lažnog sjaja, kiča i bespotrebnih šljokica koje imaju neke adrese koje bi voljele stati u istu rečenicu s Monakom. Ovdje pak sve kao da ima svoj puni smisao i svrhu, a i najveći luksuz stvarno pokriće.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Dok u decembarskim danima i večerima uživate u blagoj morskoj klimi, a gledate automobile i njihove vlasnike koji se šepure ispred najslavnijeg kasina na svijetu, kafa od nezamislivih pet eura u Cafe de Paris djeluje kao da je plaćena marku i po. Jednostavno je to takvo mjesto i ono ima svoju cijenu.

Kvadrat stambenog prostora u ovoj kneževini kojom i danas vlada Albert II u prosjeku iznosi oko 50 hiljada eura. Ne može to svako priuštiti, ali ponosni vlasnik makar garsonijere pored parka princeze Grace Kelly ili u nekoj drugoj uličici ovog jedinstvenog mjesta dobiva i oslobođenje plaćanja poreza na dohodak. Uz adresu u Monaku tako dobijete i impresivan popis komšija.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Negdje pored svih tih butika Versacea, Chanela, Diora ili Louis Vuittona, nevjerovatnih hotela i marina postoje i prodavnice namirnica potrebnih za svakodnevni život ili restorani poput McDonald's, za one turiste koji ne mogu izdvojiti 700-tinjak eura za jednu noć u najluksuznijim hotelima ovog raja za bogate. Takva manje ugledna mjesta skrivena su od pogleda kao da se radi o javnim klozetima, zavučena i jeftina skoro kao da su na nekoj našoj adresi.

Monako nema klasične probleme drugih gradova ili država. Novca ovdje ima na sve strane, kao i onih koji ga žele trošiti. Ali nema prostora pa zgrade često više spratova imaju ispod zemlje nego iznad.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Dodatni prostor dobiva se isušivanjem mora i gradnjom vještačkog poluostrva koje je upravo u toku. Novi je to prostor stambene jedinice basnoslovnih vrijednosti, novih vezova za jahte bogataša, radnji onih brendova koje neće trebati skrivati od pogleda prolaznika.

Dani su opušteniji od noći, jer kako se počinje spuštati mrak tako počinje prava zabava, a centralni dio ovog grada-države postaje scenografija za zabavu koju ne može baš svako priuštiti. Fešta traje do ranih jutarnjih sati, tako da i ne čudi da radno vrijeme trgovina obično kreće od 14:30.

Monako je priča za sebe, originalan i poseban. Obavezna adresa za sve one koji žele bar jedan dan živjeti kao na filmu.