Drugačiji Balkan
30

Klix.ba u Atini: Grad prvih Olimpijskih igara, kolijevka Evrope i civilizacije

I. P.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Ekipa portala Klix.ba je u glavnom gradu Grčke i dok se čeka nogometna utakmica protiv neugodnih Helena, naš reporter je obišao ovaj prelijepi grad na samom jugoistoku Starog kontinenta.

Gotovo uvijek suncem okupana Atina zapravo nosi ime božice mudrosti, rukotvorina i rata. Čuvarica je mnogih gradova Grčke, a posebno grada koji je po njoj dobio ime. Često je možete prepoznati kao djevojku koja nosi šljem i koplje, a može imati i sovu, maslinovu grančicu ili zmije.

Atina je grad prvih Olimpijskih igara, mjesto rođenja ideje Evrope, demokratije i shvatanja zapadne civilizacije. Ona je također i balkanski grad sa oko gotovo 700.000 stanovnika, dok njegovo šire područje nastanjuje gotovo tri miliona ljudi. Atina je turistički centar Grčke, turistička meka cijele planete i obavezna destinacija svakog svjetskog putnika.

Svoj trag u gradu ostavili su drevni Grci sa krunom u obliku nezaobilazniog Parthenona, a kroz njega su protutnjali Rimljani, Bizantijci i Osmanlije. Konačno, Grci su vratili svoj grad i proglasili ga prijestolnicom 1834. godine.

Putnici koji se već proveli dragocjeno vrijeme u glavnom gradu Grčke kažu da je za lijep i potpun obilazak svega što je vrijedno posjećivanja potrebno dva do tri dana.

Putnici iz Bosne i Hercegovine, ako ne putuju avionom ka Atini, pred sobom imaju nešto više od 1.000 kilometara ceste iz vožnju između 15 i 16 sati bez pauza.