Turizam u svijetu
5

Kinezi i dalje vodeća turistička nacija, Bliski istok sve popularniji

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Broj međunarodnih turističkih dolazaka povećan je za četiri posto ili 30 miliona u odnosu na isti period prošle godine, a Evropa je najposjećenija, ističe Svjetska turistička organizacija.

Od početka ove godine zabilježen je 671 milion turističkih dolazaka, a za rast broja dolazaka najzaslužniji je Bliski istok, koji bilježi osam posto više stranih turista.

Turisti su ove godine u većem broju dolazili i u Evropu - četiri posto više nego lani, dok su Afrika i američki kontinenti imali umjereniji rast, od tri odnosno dva posto u odnosu na isti period prošle godine.

U Evropi je turistička potražnja povećana u vrijeme Vaskrsa i početkom ljeta, pa je zadržala poziciju najposjećenije na svijetu.

Za rast dolazaka stranih turista u Aziju i oblast Pacifika od šest posto u odnosu na prvo polugodište 2018. zaslužna su kretanja kineskih turista.

U Africi je, također, zabilježen rast međunarodnih dolazaka turista (tri posto), pri čemu je najveći "pobjednik" sjeverna Afrika sa porastom dolazaka stranih turista od devet posto.

Među turističkim nacijama, Kinezi su zadržali prvo mjesto u svijetu i ove godine sa 14 posto više putovanja u inostranstvo nego lani.

Na povećan broj turističkih dolazaka u svijetu utiču bolji vizni režimi, snažne ekonomije i pristupačnost vazdušnom saobraćaju, dok su za smanjene dolaske turista odgovorni slabiji ekonomski pokazatelji, produžena neizvjesnost u vezi sa Brexitom te trgovinski ratovi, procjenjuje Svjetska turistička organizacija.