Najnovije otkiće
0

Kineski zid je duži nego što se mislilo

Sarajevo-x.com
Slavni Kineski zid, jedna od najvećih svjetskih građevina, duži je za skoro 300 kilometara nego što se prethodno vjerovalo, rezultati su najnovijeg istraživanja.

Kineske vlasti, nakon dvije godine napornog istraživanja, otkrile su da je najduži zid na svijetu, izgrađen radi odbrane od osvajača, duži za skoro 300 kilometara za koje javnost nije znala.

Članovi državnog ureda za kartografiju tokom istraživanja koristili su najsavremenije tehnologije kao što su instrumenti sa infracrvenim zračenjem te GPS uređaji.

Novootkriveni dijelovi jedne od najatraktivnijih turističkih destinacija u Kini godinama su bili skriveni iza brojnih brežuljaka, kanala i rijeka na predjelu između planine Hu na sjeveru pokrajine Liaoning do prevoja Jiayu u pokrajini Gansu.

Dijelovi Kineskog zida izgrađeni su za vrijeme vladavine dinastije Ming, ali ih je s vremenom prekrila pješčana oluja.

Najnoviji podaci govore da se jedina građavina na Zemlji za koju se tvrdi da se vidi sa Mjeseca prostire se skoro 6.300 kilometara.

Kako saznaje Sky News, kineske vlasti će nastaviti sa istraživanjem i narednu godinu dana kako bi se otkrili dijelovi zida koji su sagrađeni za vrijeme dinastija Qin i Han.