Vječno djelo u nastanku
0

Kineski gradovi duhova, umjetničko djelo vjetra i vode

Sarajevo-x.com
Foto: Shanghai Daily
Foto: Shanghai Daily
Čudni horizonti Xinjianga, Gansua i Qingha, razbacani po samotnim predjelima zapadne Kine, su tajnoviti gradovi od kamena i pijeska, labirinti koje je isklesao vjetar, poznati kao "gradovi duhova", piše "Xinhuanet".
Hiljadama godina vjetar je nosio pjesak i dubio kamen formirajući oblike zvane "yardangs". Neki su u obliku piramida, tornjeva, psećih zuba ili groteskno oblikovanih stijena.

Turisti često čuju pucketavi zvuk, poput petardi. To je zvuk stijena koje pucaju zbog čestih širenja i skupljanja kamena. Temperatura u podne može dostići do 70 Celzijusa, ali noću temperatura zna pasti i ispod nule.

"Gradovi duhova" na suncu mijenjaju boje. U podnožju Karamairi planina kamen bude u žutim, crvenim i ljubičastim bojama, a boje uzrokuje mineralni udio u sedimentnim stijenama, i da bi nastali ovakvi gradovi, potrebni su jaki vjetrovi.

U Altawovom prolazu u Xinjiangu u Kini, snažni vjetrovi pušu šest mjeseci godišnje, ostavljajući tako granitne planine prepune rupa, poput komada sira. Bez vegetacije koja bi ga usporila, vjetar dostiže toliku jačinu da je u stanju sa sobom nositi i manje kamenčiće.

Iako vjetar igra veliku ulogu u oblikovanju ovih skulptura od kamena, voda je također bitna. U ovoj regiji rijetko pada kiša, ali zato kada padne, može izazvati velike erozije.

"Nema skoro nikakve vegetacije koja bi mogla ublažiti i upiti ovu vodu, pa možete samo zamisliti jačinu erozije koju izaziva kiša", rekao je profesor na Sun Yat-sen Univerzitetu Peng Hua, dodavši da su "gradovi duhova" vječno djelo u nastanku.