{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Kanalski poklopci kao razglednice gradova

S
12.7.2010. u 12:40
0
8
Kanalski poklopci kao razglednice gradova
0
Kanalski poklopci kao razglednice gradova
U bečkom Esperanto parku otvorena je jedinstvena izložba kanalskih poklopaca i rešetki. Do kraja oktobra park će krasiti željezni eksponati iz International Manhole Cover muzeja iz talijanskog grada Ferrare. Zbirku od 130 poklopaca i rešetki počeo je skupljati talijanski umjetnik i organizator festivala uličnih muzičara "Ferrara Buskers" Stefano Bottoni 2002. godine.
Bottoni je naime u potrazi za uličnim muzičarima širom Evrope na svojim snimcima primijetio grafičke i estetske elemente uličnih znakova, klupa i kanalskih poklopaca.


Nakon što je jednu takvu fotografiju poslao gradonačelniku Praga zauzvrat je dobio 60 kg težak željezni poklon. Praški kanalizacioni poklopac tako je postao i "poklopac temeljac" njegove zbirke.


Izložba nije slučajno našla utočište u Beču. Najpoznatiji kanalski poklopac na svijetu je ujedno i dramaturški element na kraju filma "Treći čovjek", kada se prsti Harryja Limea, odnosno Orsona Wellesa, zadrže na kanalizacionoj rešeci na bečkom trgu Minoritenplatz.


Manje je poznato da je scena snimana u Londonu i da je scena zbog debljine rešetki zapravo nerealna.

"Iako su rešetke male, moraju podnijeti veliki teret, i do 60 tona. Tenkovi moraju preći preko njih a da ih ne oštete", objasnili su nadležni iz bečkog preduzeća Kanalizacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: