|

Kalmykia - budistička država u Evropi

Kalmykia - budistička država u Evropi
0
S
Sarajevo-x.com
17.11.2008. u 14:48
0
komentara
0

dijeljenja
Kalmykia - budistička država u Evropi
Ruska republika Kalmykia jedina je regija u Evropi gdje je budizam dominantna religija. Za vrijeme SSSR-a budistički hramovi bili su uništeni, ali u novije doba budistička arhitektura doživljava svoju renesansu.
U Elisti, glavnog gradu Kalmykije nalazi se najveći budistički hram u Evropi vidljiv iz svakog dijela grada. Oko hrama u centru grada smješteno je urbano središte Eliste.

Specijalni slikari s Tibeta došli su u Elistu da bi oslikali interijer hrama, a kažu da će posao potrajati još nekoliko godina.

"Budizam je veliki dio naših života, zato pozivamo sve vjernike da dolaze u hram kad hoće jer ovdje će neko uvijek razgovarati s njima", tvrdi otac Anja Gelong.

Na jutrnjoj molitvi hram je pun, posebno otkad je tibetanski lama Geshe Thinley blagoslovio mjesto na koje dolazi već 15 godina.

Kirsan Ilyumzhinov, predsjednik Kalmykije i milioner lično je financirao renoviranje 50-ak budističkih bogomolja uništenih za vrijeme SSSR-a.

No , stanovništvo se često buni zbog činjenice da je već osam miliona doara potrošeno na obnavljanje hramova dok se siromašne regije u Rusiji ekonomski veoma sporo oporavlja.

Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.