{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kako su dvije Sarajke osvojile vrh Evrope

1.8.2014. u 20:26
299
Kako su dvije Sarajke osvojile vrh Evrope
299
Mont Blanc, stjenovita i zaleđena planina u Francuskoj, iznad olimpijskog Chamonixa, sa 4.810 metara nadmorske visine je velik izazov alpinistima, ali u posljednje vrijeme postaje cilj i običnim ljudima.
Dvije Sarajke, doktorica Rubina Bašić Smajić, koja živi i radi u Sarajevu i ekonomistica Amra Fazlić – Mimić, koja trenutno živi i radi u Norveškoj, željele su da se popnu na najviši vrh Evrope.

Amra se već popela na vrh Kilimandžara, koji je na 5885 metara nadmorske visine, najveći vrh Afrike, a Rubina je potražila alpinističku pripremu od sarajevskih alpinista u snježnom kuloaru vrha Vito na Visočici.

Traganjem za vodičima u Chamonixu odlučile su se da ih vodi doajen bh. alpinizma Muhamed Gafić koji se više puta penjao na Mont Blanc i svaki put uspio da dosegne vrh.

Urađene su fizičke pripreme, treninzi, istraživanja, prikupljanje saznanja, oprema...Sastali su se u Chamonixu, gdje su doputovali sa porodicama iz različitih djelova Evrope. Uslijedila je aklimatizacija po snježnoj mećavi na Tete Rousse, na 3187 metara nadmorske viisne.

Nakon silaska i oporavka u dolini, neizvjesnog uspona uz 600 metara visoku, zasnježenu, na mjestima sajlama obezbjeđenu stijenu Aiguille du Gutter, na 3817 metara, dočekao ih je lijep, sunčan, savršen dan za osvajanje vrha.

Hodajući noću pri temperaturi od oko -10 °C, nazirala su se svjetla Chamonixa, a iznad se vidjela, još uvijek tamna piramida vrha Mont Blanca.

Sa derezama na nogama, cepinom u ruci, navezani užetom, kao pupčanom vrpcom, teško dišući, uspinjali su se po strmom i zaleđenom snijegu. U zoru su bili na pola puta, a nakon sedam sati uspona, penjući se preko eksponiranih i teških, gotovo vertikalnih grebena dosegli su vrh Mont Blanca. Tada nisu ni pomišljali na snježnu oluju i dvodnevno teško, opasno i mukotrpno spuštanje u dolinu.

Rubina i Amra su svojile vrh Evrope.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: