Miris gradova
0

Kako miriše Beč?

Sarajevo-x.com
Mirisi grada Beča tema su interdisciplinarnog istraživačkog projekta bečkog Univerziteta. Već sada je jasno da jedan tipični bečki miris ne postoji, ali su stručnjaci napravili mirisne kartice za određena mjesta u gradu.

Voditeljica projekta na Univerzitetu, Madalina Diaconu, će zajedno sa hemičarima, botaničarima, dizajnerima i pedagozima za umjetnost raditi na ovom projektu do naredne godine.

Naučnici su u tu svrhu već mirisali tipične bečke mirise poput mirisa jorgovana na Prateru i u kafićima. Analize tipičnog mirisa kafića pokazali su prilično kompleksnu mješavinu najrazličitijih sastojaka, međutim nije važna samo ta mješavina.

Tipični miris bečkog kafića ne ovisi samo od ličnog opažanja nego i od sjećanja, što dakle predstavlja jedan potpuno subjektivan doživljaj.

Diaconu naglašava da, gledajući potpuno objektivno, ustvari i ne postoji jedan tipičan miris nekog grada. Tako naprimjer miris u kafiću koji nastane kad se pomiješa dim cigareta, sredstva za čišćenje i jedan dašak kafe, može nastati i u drugim prostorijama. To su pokazale i hemijske analize.

Naučnici su međutim uvjereni da će svjesno korištenje mirisnog dizajna u različitim mjestima u gradu ojačati identitet grada Beča i njegovo prepoznavanje u svijetu, ali i povećati kvalitet življenja u ovoj austrijskoj metropoli.