Nudimo prijedlog
157

Kako kvalitetno iskoristiti slobodan dan? Sarajevski "muzej opstanka" i netaknuta priroda

Klix.ba
Umoljani
Umoljani
Vanredna situacija u kojoj smo se našli preko noći je promijenila svakodnevnicu i način života mnogih, a najviše je utjecala na turizam i putovanja.

Način i koncept putovanja će se svakako promijeniti čak i nakon službenog otvaranja granica, što nam pruža odličnu priliku da bolje upoznamo ljepote Bosne i Hercegovine.

U nastavku donosimo prijedlog turističkog agenta Igora Porobije za jedan slobodan dan u okolini Sarajeva. Vodimo vas do spomenika herojskoj odbrani Sarajeva, ratnog tunela, a potom predlažemo uživanje u prirodnim ljepotama Bjelašnice.

Nakon jutarnje rutine vozilom se zaputite u pravcu Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Ne brinite, ne letimo nigdje. Grad Sarajevo nema muzej koji nosi ime iz naslova, no u blizini aerodroma, u naselju Butmir nalazi se muzej otvoren na jednom od dva ulaza u ratni tunel koji je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu značio spas za stanovnike opkoljenog grada. Do tunela je najlakše doći iz smjera Ilidže, a vožnjom kroz već spomenuto naselje Butmir.

Tunel spasa (Foto: D. S./Klix.ba)
Tunel spasa (Foto: D. S./Klix.ba)

Ideja o izgradnji

Nakon raspada Jugoslavije i političke podijeljenosti Sarajevo se našlo pod bespoštednom četverogodišnjom agresijom, najdužom opsadom jednog grada u modernoj istoriji svijeta. Grad je bio sa svih strana okružen agresorskim položajima, artiljerijom i snajperima, a agresor je sistematski prekidao svaki mogući dotok hrane, vode, lijekova i bilo kakve pomoći, kao i svu komunikaciju Sarajeva s ostatkom svijeta. Usljed nehumanih uslova u vrijeme agresije javlja se ideja o izgradnji tunela koji će osigurati kakvu-takvu vezu Sarajeva s ostatkom svijeta.

Tunel koji život znači

Realizacija same ideje potrajala je mjesecima, a izvedena je herojskim naporima stanovništva koje je kopalo krampama, lopatama pa čak i golim rukama. Tunel je službeno "prokopan" 30. jula 1993. godine, čime je prekinuta višemjesečna izolacija Sarajeva, a tokom rata kroz tunel je dnevno prolazilo i do nekoliko hiljada ljudi koji su sa sobom nosili hranu, vodu, lijekove i ostale potrepštine. Tunel je poslije poslužio i za dobavljanje električne energije u opkoljeni grad.

Tunel spasa (Foto: D. S./Klix.ba)
Tunel spasa (Foto: D. S./Klix.ba)

Muzej

Ulaz u tunel iz pravca Butmira prema sarajevskom naselju Dobrinja, nekadašnja kuća porodice Kolar (tada dobrovoljno ustupljena u svrhu izgradnje tunela), danas je muzej koji oslikava najteže trenutke istorije Sarajeva. Unutra se nalazi mnoštvo fotografija, novinskih članaka i predmeta iz ratnog perioda, kao i dokumentacija o izgradnji tunela i aktivnostima u istom tokom rata.

Iako bi mnogim stanovnicima Sarajeva ovaj tunel pobudio ružna sjećanja, mlađa generacija bi itekako trebala vidjeti uspomene na herojsku odbranu grada. Za ulaznicu od svega 10,00 KM (5,00 KM za studente) čeka vas realistična postavka iz vremena nedavne agresije, film o opsadi Sarajeva, kao i 15-ak metara tunela ostavljenih za prolaz turista. Onima koji žele više informacija svakako je dostupan i audiovodič, kao i veoma ljubazno osoblje muzeja.

Umoljani (Foto: Klix.ba)
Umoljani (Foto: Klix.ba)

Umoljani

Nakon okončanja posjete tunelu "razbistrite" misli te dan upotpunite netaknutom prirodom nadomak grada. Zaputite se prema našoj olimpijskoj ljepotici – Bjelašnici. Neka Babin Do, najčešća destinacija Sarajlija na Bjelašnici, ovaj put bude samo prolazna tačka. Vozite dalje, u pravcu Kramara i Šabića, te dalje uz rijeku Rakitnicu.

Cilj su Umoljani, osamljeno selo na čijem ulazu se nalazi nekropola stećaka, nekoliko starih nišana, kao i "par" starih vodenica, a sve to okruženo prelijepim prirodnim pejzažima i svježim zrakom. Odmor i osvježenje potražite u samom selu, a imajte na umu da su lokalci poznati po odličnoj domaćoj hrani poput pite od domaćih sastojaka ili mliječnih proizvoda iz lokalne ponude.

S obzirom na to da će putovanja preko granice još neko vrijeme biti ograničena, iskoristimo taj period da što bolje upoznamo svoju zemlju te podržimo rad muzeja i svih ostalih institucija kulture.