Izgrađen prije 50 godina
125

Kako je dunavski otok postao zelena oaza Beča

B. R.
Vodeno igralište na otoku (Foto: Christian Houdek)
Vodeno igralište na otoku (Foto: Christian Houdek)
Popularni vještački otok Donauinsel izgrađen prije 50 godina, smješten između prirodnog toka Dunava i paralelno iskopanog kanala Novi Dunav (Neue Donau), danas čini neodvojivi dio austrijske prijestolnice.

Međutim, prema prvobitnim građevinskim nacrtima, na istoj lokaciji bila je predviđena izgradnja građevina i puteva.

Donauinsel dug 21 kilometar je 1972. godine bio, kako su saopćile vlasti Beča, veoma značajan projekat nastao u saradnji građevinskih stručnjaka sa gradskim vlastima. U početku je za zaštitu od razornih poplava koje su u to vrijeme prouzrokovale velike materijalne štete planirana gradnja potpuno ravnih obala i strmih, stepenastih nasipa, bez kupališta i osmišljenog sistema puteva.

Bečki vještački otok (Foto: Hrabra Marinova EurocommPR Sofija)
Bečki vještački otok (Foto: Hrabra Marinova EurocommPR Sofija)

Naposljetku je ipak nastala i zelena oaza veličine 3,9 kilometara kvadratnih za vožnju bicikla, plivanje, roštiljanje i opuštanje. Do promjene plana došlo je, kako je navedeno, pukim slučajem. Zbog jedne saobraćajne nesreće koordinacioni tim za područje Dunava je posjetom gradilištu osvijestio potencijal obala i lijepog kontrasta otoka naspram grada. Došli su do zaključka da bi izgradnja objekata na tom prostoru bila pogrešna. Novi plan bio je približiti Beč Dunavu.

Bečki vještački otok (Foto: Johannes Hloch)
Bečki vještački otok (Foto: Johannes Hloch)

Put do današnjeg izgleda otoka bio je, kako je istaknuto, dug i nimalo jednostavan. Njegova izgradnja i iskopni radovi za kanal Novog Dunava odvijali su se postepeno tokom 16 godina. Građevinski radnici su bili nagrađivani za svako očuvano stablo tokom radova. Projekat je dobijao i kritike, međutim, presudnu ulogu odigrala je potreba stanovništva za rekreacijskim područjem na vodi. Radovi su počeli u martu 1972., a završeni su 1988.

Park za djecu na otoku (Foto: Bene Croy)
Park za djecu na otoku (Foto: Bene Croy)

Na otoku danas, osim barova, restorana i noćnih klubova prisutne i sportske strukture za rolanje, vožnju bicikla, plivanje i veslanje. Jedna od najznačajnijih plaža na otoku u početku se doimala toliko egzotičnom da je ubrzo dobila nadimak Copa Beach ili Copa Cagrana, kao humoristična aluzija na Copacabanu u Rio de Janeiru.

Beč (Foto: WienTourismus Christian Stemper)
Beč (Foto: WienTourismus Christian Stemper)

Donauinsel je poznat i po istoimenom najvećem evropskom festivalu na otvorenom koji se održava krajem juna redovito od 1984., saopćile su vlasti Beča.