Putovanja
0

Kako izgledaju najljepše evropske građevine noću

Klix.ba
Projekt pariskog reditelja Lukea Sheparda, Nightvision, prikazuje briljantnost i raznolikost evropske arhitekture na jedan sasvim novi način.

Shepard je tokom tri mjeseca putovao kroz 36 gradova u 21 evropskoj zemlji kako bi snimio neke od najgrandioznijih evropskih građevina na novi i jedinstven način.

Fotografije su pažljivo snimljene, stabilizirane i pojačane u postprodukciji. Čitav projekt urađen je uz pomoć Kickstartera, najveće svjetske platforme za finansiranje kreativnih projekata, i Američkog univerziteta u Parizu.

"Ideja se rodila prije tri godine, dok sam razvijao tehniku sekvenciranja fotografija, koju sam koristio u projektu. Odlučio sam snimiti čitav projekt noću, budući da tako do izražaja dolaze estetske kvalitete arhitekture na pomalo nadrealan i jedinstven način. Veći kontrast između neba i građevina omogućava gledaocima da se više fokusiraju na samu arhitekturu, a nedostatak ljudi oko građevina im daje nadrealnu atmosferu i gledaocima daje utisak da imaju ove objekte samo za sebe" rekao je Shepard.