Putovanja
19

Kada nije teško čekati voz: Pet najljepših željezničkih stanica u SAD-u

Klix.ba
Rijetki su oni koji vrijeme vole provoditi čekajući vozove širom svijeta, ali pet najljepših američkih željezničkih stanica spadaju u prostore u kojima se rado ostaje.

Cincinnati Union Terminal, Cincinnati, Ohio

Ova stanica izgrađena u art deco stilu naprasto je prekrivena umjetničkim djelima, od predivne fontane ispred ulaza do masivnih murala koje je naslikao njemački slikar Winold Reiss, a koji pričaju historiju SAD-a. U njemu se nalaze i tri muzeja te jedna kino sala.

Los Angeles Union Station, Los Angeles, Kalifornija

Stanica je izgrađena 1939 godine i njen poprilično dugi nadimak je „Posljednja velika stanica izgrađena u Americi“. Riječ je o arhitektonskom hibridu art decoa i španskog kolonijalizma, unutrašnjost je prekrivena slojevima u bojama cigle, a palme, fontane i vrtovi podsjećaju na filmski set.

Amtrak Train Station, Barstow, Kalifornija

Unutrašnjost krase drvene klupe i impresivni lusteri, a vanjski dio podsjeća na klasični film u produkciji kuće Turner. Krov je u boji cigle, a stubovi su načinjeni da podsjećaju na podneblje Mediterana. Izgrađena je 1911. godine, a u sebi ima muzej "Mother Road".

Chicago Union Station, Chicago, Illinois

Ova stanica bila je mjesto snimanja poznate scene pucanja u filmu The Untouchables, dovršena je 1925. godine pod dirigovanjem arhitekte Daniela Burnhama. Poznata je po svojoj Velikoj dvorani i po svojim osvijetljenim klupama.

Main Street Station, Richmond, Virginia

Jedna od najvećih ikona grada Richmond je njegova željeznička stanica – impresivna zgrada od crvene cigle sa tornjem i kupolom. Izgrađena je 1901. godine, mnogi misle da bi dobro „stajala“ i Parizu, a postoji priča i o tajnom podzemnom prolazu.