Top destinacije za august
18

Još uvijek niste isplanirali gdje ćete na odmor? Na ovoj svjetskoj listi našle su se i lokacije iz susjedstva

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ukoliko se još uvijek niste odlučili gdje bi proveli godišnji odmor, magazin Conde Nast Traveler podijelio je čak 27 lokacija koje su idealne za posjetiti tokom augusta ako želite izbjeći gužve.
Američki magazin specijalizovan za putovanja na listu je stavio i lokacije koje se nalaze u Hrvatskoj odnosno Šibenik i Kornate. Ono što je također zanimljivo da se na listi našla i Slovenija.

Kada je riječ o Šibeniku i Kornatima, objasnili su da je temperatura uglavnom između 21 i 31°C i da je ovo mjesto najbolje posjetiti tokom ljeta.

"Hrvatska je, vjerovali ili ne, još uvijek zapravo opcija, iako su njeni srednjovjekovni gradovi savršeni za sliku i izvanredna obala ugostili 20 miliona posjetitelja u 2018. godini, a ponekad se posumnja da se svih 20 miliona pojavi u augustu", naveli su.

Oni ističu da je najbolje odsjesti na Obonjanju, malom otočiću na kojem postoje opcije glampinga takozvanog glamuroznog kampiranja. Također, predlažu obilazak Šibenika.

"Veliki povijesni grad i ljupki labirint od kamena bijelog poput krede. Jednodnevna plovidba oko Kornata, nenaseljene idile prepuštene vinogradima i voćnjacima također pružaju malo prijeko potrebne svježine", napisali su.

S druge strane, predložili su i Sloveniju, koju opisuju kao evropsku gastronomsku regiju, posebno ističući vinsku kulturu. No, navode i rivijeru na kojoj nema gužvi te vinograde, vožnje Bledskim jezerom i boravak na Alpama.

Na listi su se našle i lokacije poput: Bodruma (Turska), Zakintosa (Grčka), Comporte (Portugal), Svalbarda i Vesteralena (Norveška), Transilvanije (Rumunjska), Chicaga (SAD), Norfolka (Ujedinjeno Kraljevstvo), Amsterdama (Nizozemska), Dublina (Irska) te Ekvadora i Tanzanije. Cijelu listu možete pogledati ovdje.