Zanimljivo otkriće
119

Jeste li znali da u Panami postoji izraz "Estar en Bosnia"? Koristi se za osobu koja je "izgubljena"

L. R.
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Bosanskohercegovački travel blogger Robert Dacešin nedavno je putem svog Instagram profila podijelio jedan zanimljiv izraz s putovanja koju je otkrio u Panami.

Tako Dacešin u svom videu objašnjava kako je tačno prije tri godine u ovo vrijeme bio u Panami te da je tamo čuo jedan veoma simpatičan izraz koji kaže "Estar en Bosnia" odnosno "biti u Bosni".

Naime, u Panami se za osobu koja je izgubljena i koja ne zna gdje se nalazi i šta radi u životu, kaže da se nalazi u Bosni.

"Jeste li znali da u Panami postoji izraz 'Estar en Bosnia' odnosno 'biti u Bosni'? Samo ovdje i niti u jednoj drugoj zemlji Južne i Srednje Amerike koristi se ovaj izraz, da opiše osobu koja je potpuno pogubljena ili prolupala", objasnio je bh. pustolov.

"Iako se ne zna tačno otkud ovaj izraz u Panami, vjerovatno se radi o tome što je Bosna toliko udaljena od ove zemlje i predstavlja neko skroz daleko i nepoznato mjesto. Tako bi recimo rečenica 'Ese pobrecito esta en Bosnia' značila 'ovaj jadnik se skroz izgubio' u Panami", naveo je Dacešin.

Inače, bh. pustolov Robert Dacešin je odlukom ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića nedavno dobio diplomatski pasoš zbog velikog doprinosa promocije BiH širom svijeta. Na ovaj način mu je omogućio da putuje u države za koje je teže dobiti vize.