Prirodne ljepote BiH
131

Jeste li čuli za Ružički potok? Skriveni biser tirkiznih nijansi nedaleko od Posušja

N. O.
Screenshot/YouTube/Stanislava Borovac
Screenshot/YouTube/Stanislava Borovac
Ružički potok ulijeva se u Tribistovo jezero koje se nalazi u blizini Posušja, a lokacija koja je mnogima nepoznata krije nevjerovatan spoj boja - počev od plavih nijansi vode do zelenog drveća u okruženju.

Ružički potok plijeni pažnju tirkiznim nijansama nevjerovatno čiste vode, a fotografije ovog prilično nepoznatog prirodnog bisera u posljednje vrijeme privlače pažnju na društvenim mrežama.

Mjesto koje je uglavnom poznato samo lokalnom stanovništvu nalazi se nedaleko od Posušja, a planinarska staza prati potok koji se spušta s vrha planine Oštrc.

Planinari ovog kraja svake godine povodom Svjetskog dana vode obilaze potok, a staza je pogodna za sve starosne generacije.

Lokalno stanovništvo Ružički potok naziva i vodom koja život znači jer dijelom opskrbljuje vještačko jezero u Tribistovu, a koje je nastalo 1989. godine.

Jezero se nalazi na putu za skijalište Blidinje i Blidinje jezero, između Posušja i Rakitnog. Dužina mu je oko 500 metara, širina oko 300 metara, dok je najveća dubina oko 15 metara na najdubljim dijelovima.