{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jemenske kuće stare 2.500 godina odolijevaju zubu vremena

A
11.5.2014. u 11:34
39
15
Jemenske kuće stare 2.500 godina odolijevaju zubu vremena
39
U Jemenu, koji je bio kolijevka mnogih civilizacija, nalaze se prelijepe i iznad svega veoma neobične "Jemenske kuće" sa posebno ručno izgrađenim dekorativnim fasadama koje privlače pažnju stanovnika te zemlje, posebno stranih turista.
Arhitekturom i unikatnim ukrasnim fasadama "Jemenske kuće" u glavnom gradu Sani, od kojih su neke stare i do 2.500 godina, odolijevaju zubu vremena. "Jemenske kuće" su inače i na listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Dekorativna fasada, poznatija i kao kamerija, pravi se od crvene cigle ili od ćerpiča, i dodaje se na zid kuće. Dekorativna fasada može biti pravljena unutra ili izvana kuće.

To je tradicionalni način postavljanja fasade na kojoj se nerijetko ispisuju i vjerske poruke, ali i motivi sa zvijezdama i suncem, jer se vjeruje, da bi to moglo donijeti sreću i blagostanje.

Majstor za izradu dekorativnih fasada Jamil Huseyin Muhammed Ebu-Zeyn je jedan od rijetkih u ovoj zemlji koji pokušava da očuva tradiciju izgradnje tradicionalnih fasada.

Historijski utvrđeni stari dio Sane okružen je zidom od nepečene cigle visine 14 metara. Unutar grada ima preko 100 džamija, 12 hamama i 6.500 kuća. Pojedine građevine poput palače Samsarh i stare džamije, stare su više od 1.400 godina.

Veliki broj "Jemenskih kuća" od nepečene gline ravnih krovova, liče na nebodere, a dobar dio njih ima fasade ukrašene raskošnim dekorativnim reljefima, sa zamršeno rezbarenim prozorskim okvirima i vitrajima.

Majstor Jamil Huseyin istakao je za Anadoliju da je za izradu jedne polukružne fasade potrebno najmanje 40 minuta.

Na kraju napominje da i pored sve veće upotrebe moderne tehnologije, tradicionalna fasada je i dalje veoma popularna među stanovnicima Sane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: