Imao brzinu od 178 km/h
75

Japanci zbog brojnih povreda zvanično zatvorili nekada najbrži roller coaster na svijetu

D. B.
Japanski temstski park Fuji-Q Highland zvanično je zatvorio Do-Dodanpa roller coaster, koji je nekada nosio titulu najbržeg na svijetu.

Roller coaster je suspendovan u augustu 2021. godine nakon brojnih žalbi zbog povreda. Tematski park je zatvorio ovu atrakciju kako bi pokušao pronaći pouzdan način za izbjegavanje povreda. Inače, otvoren je prije više od dva desetljeća, odnosno 2001. godine te je postao izuzetno popularan, a stekao je i titulu najbržeg roller coastera na svijetu. Dostizao je brzinu od 170 km/h za 1,8 sekundi.

U to vrijeme se zvao Dodonpa, a 2017. godine je unaprijeđen novom vertikalnom petljom od 49 metara. Nakon toga je dostizao brzinu od 178 km/h za samo 1,56 sekundi, promijenjeno mu je ime u Do-Dodanpa, ali su stigli i problemi.

Roller coaster je nakon starta prolazio kroz tunel u obliku cijevi pištolja, dok se u pozadini čuo zvuk otkucaja srca. Kako se bližio početak vožnje, ritam otkucaja se ubrzavao i postajao glasniji. Potom bi se začuo glas "Launch Time" (vrijeme je za lansiranje) te bi uslijedilo odbrojavanje od tri sekunde.

Nakon toga je roller coaster ubrzao do 178 km/h, a putnike je čekao mali pad te široka krivina prije vertikalne petlje, blago skretanje ulijevo te potom sporije polukružno otkretanje. Roller coaster bi nakon toga sporije dolazio do početne tačke. Inače, jedna vožnja je bila duga 1.244 metara, no trajala je svega 55 sekundi.

Prva povreda je prijavljena 2007. godine kada je plastični komad otpao i pogodio jednu osobu u nogu, što je rezultiralo lakšom povredom. Međutim, lista povreda se počela povećavati nakon promjena načinjenih 2017. godine. Između decembra 2020. i augusta 2021. godine povrijeđeno je 18 osoba od kojih je devet zadobilo frakture u vratu i prsima. Vjeruje se da je razlog tome povećanje G sile koju ljudi iskuse u sekundama nakon lansiranja. Riječ je o sili 3,75 G, koja je nešto manja od 4G koje iskuse piloti borbenih aviona prilikom lansiranja s nosača aviona.

Operater je saopćio da ne postoji konkretan način za eliminisanje rizika od povreda pa je stoga donesena odluka o zatvaranju. Mnogi posjetitelji tematskog parka su tražili da se roller coaster ponovo otvori, kritikovali su odluku jer smatraju da su povrede rezultat nepoštivanja sigurnosnih mjera, a naveli su da sada trpe oni koji ih poštuju jer više ne mogu uživati u roller coasteru.