{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Japanci imaju najmoćniji pasoš na svijetu, BiH na 48. mjestu

11.10.2018. u 16:59
15
59
Japanci imaju najmoćniji pasoš na svijetu, BiH na 48. mjestu
15
Japanci imaju najmoćniji pasoš na svijetu, BiH na 48. mjestu
Foto: Ilustracija
Nakon što su ovog mjeseca stekli bezvizni pristup Mijanmaru, japanski građani proglašeni su nosiocima najmoćnijeg pasoša na svijetu. Japanski pasoš može da vas odvede na 190 destinacija u viznom ili bezviznom režimu, stoji u rezultatima istraživanja Henley Passporta. BiH je na 48. mjestu.
Građani Singapura održali su svoj status nosioca drugog najmoćnijeg pasoša na svijetu s pristupom u 189 zemalja.

Zanimljivo je istaći kako je Njemačka na rang-listi pala na treće mjesto koje trenutno dijeli s Južnom Korejom i Francuskom. Građani ove tri zemlje mogu posjetiti 188 zemalja bez viza.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija pale su na peto mjesto, uz bezviznu dostupnost 186 zemalja.S druge strane, pasoši Iraka i Afganistana su najslabiji na svijetu, a imaju bezvizni režim sa samo 30 zemalja.

Imajte na umu da su ove rang-liste poprilično varijabilne i vjerovatno će se mijenjati napretkom diplomatskih odnosa pojedinih zemalja, piše Travel and Leisure.

Također, interesantan je slučaj Ujedinjenih Arapskih Emirata. S obzirom na to da je 2006. godine bila na 62. mjestu, zemlja je doživjela najveći napredak na listi pa je ove godine na 21. mjestu.

BiH je s pristupom u 118 zemalja na 48. mjestu, što znači da je u odnosu na prošli mjesec pala za dva mjesta kada je bila na 46. mjestu.

Važno je naglasiti da je ova lista nastala isključivo na osnovu rezultata Henley Passporta i da je u obzir uzeta dostupnost pasoša i u viznom i u bezviznom režimu. Uzmemo li u razmatranje pasoše s najvećim pristupom u većinu država bez vize, tu su i dalje Njemačka i Singapur neprikosnoveni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: