Gornja Hercegovina
407

Jablanica na pola puta do mora: Neretva, kamen i janjetina samo su dio bogate ponude

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Jablanica izgleda kao Bosna, a zapravo je prava Hercegovina. Smještena između visokih planina Prenja i Čvrsnice, na prekrasnoj rijeci Neretvi, okrenuta prema Mostaru, u vječnom rivalstvu s Konjicom. Živi se kao i drugdje i čekaju bolji dani.

Iako je život na ovom području zabilježen još u metalnom dobu, Jablanica kakvu znamo nastala je poslije Drugog svjetskog rata i Bitke za ranjenike, te kasnije izgradnje velike hidroelektrane. I pored toga što smo davno iza sebe ostavili vrijeme socijalističkog samoupravljanja, svi u Jablanici, bez obzira na političku opredijeljenost, s ponosom će pokazati na čuveni Muzej u koji je i Tito svraćao.

Oko hidroelektrane se i dalje sve vrti. Jablanica i danas živne kad u 10:30 radnici krenu na pauzu, a općina živi od sredstava koje Elektroprivreda BiH uplaćuje na ime korištenja voda i za područja koja su jezera ostavila ispod vode.

Nije loše, a može i bolje

Ajdin Teletović, kantonalni ministar turizma i zaštite okoliša, priča nam kako je život u Jablanici sličan onom u drugim lokalnim sredinama u Federaciji BiH, ali da značajan broj pozitivnih procesa i ne dopire do javnosti.

"Građani će reći da se teško živi u našoj državi, dok statistika pokazuje nešto drugo. Kad uzmemo statistički parametar da su samo kladionice u Jablanici prometovale na nivou općinskog budžeta, teško je jasno odgovoriti kako se živi", kaže nam Teletović.

Teletović nam govori i kako se manje sredine moraju izboriti i s težnjama građana da u većim sredinama, a za Jablanicu su to Mostar i Sarajevo, traže svoju sreću.

"Veće sredine pružaju veću mogućnost, ali Jablanice i slične zajednice moraju istaći svoje potencijale, za rad i razvoj te na tome ustrajati. Jablanica, kao i cijele naše zemlja nije pogodna za masovni turizam, ali velike šanse ima kad se govori o selektivnom turizmu, eko turizumu, avanturističkom, kad se u jednačinu ubace prirodne ljepote, gastro ponuda, kulturna tradicija", kaže on.

Janjetina je brend

Ima tu kontrasta, neuglednih radnji kakvih po većim gradovima nema, ali i prekrasnih sportskih dvorana kakvih isto nema u jednom Mostaru ili Konjicu.

Teško se živi u Jablaninici, omladina odlazi, vlast ništa ne radi, govori nam Ibrahim Čilić Dune, najdugovječniji općinski vijećnik u Jablanici.

"Nema investicija, privreda je pala, izgubili smo Koridor 5C, on će zaobići naš grad. Hiljade građana je potpisalo peticiju, ali vlast je izdala narod", priča nam Čilić, navodeći paletu lokalnih problema koji otežavaju život građana i privrede, te dovode do slike pustih ulica u večernjim satima.

Ako je Koridor i zaobišao Jablanicu, brojni ljubitelji pečene janjetine sigurno neće. Od jednog državnog šesdesetih godina rodilo se danas deset privatnih objekata koji rade "ko država", a građani nastoje u tom stilu i bredirati neslužbeno ime grada. Tajnu janjetine nam nisu otkrili, samo kazali da je najvažnije što je na pola puta od Bosne do mora.

Ima tu i kamena, čuvenog granita, velikih sportskih zvijezda, predivnih planina, jezera i turističkog potencijala koje su za posebnu priču... Jablanica je lijepo uređena i održavana, a cvijeće koje visi na skoro svakom stubu javne rasvjete uljepša dan putniku namjerniku. Na pola puta do mora...