Promocija prirode
1.1k

Izazov koji se ne propušta: Vožnja biciklima kroz prašumu Perućicu

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Fočanski biciklisti Ognjen Milićević i Vjekoslav Ćalasan prešli su biciklima najveći planinski vrh u BIH Maglić, prošli su kroz prašumu Perućicu i uspeli se na visoravan Vučevo dok su u povratku svratili na Prijevor podno Maglića.

Nije bilo jednostavno no dvojica prijatelja uživaju u turama koje prave, promovišući usput i sve ljepote prirode, Nacionalnog parka Sutjeska kojim su očarani ali i prekrasnim bojama jeseni koje može dočarati samo priroda.

"Da, išli smo biciklima na planinu Vučevo kroz prašumu Perućicu i Maglić. Ruta je puna lijepih prirodnih pejzaža, vidikovaca i za ljubitelje prirode je pravi izazov. Jednostavno sam želio da imam jedno novo iskustvo, jer putovanje kroz prašunu biciklom je nešto nevjerovatno. Znati da ste u prašumi gdje nema ljudi oko vas ali ni zagađenog zraka je predobar osjećaj. Dišete punim plućima", priča za Klix.ba Ognjen Miličević, aktivni član MTB Kluba "Foča Tour" koji okuplja ljude različitih profila i starosne dobi.

Priroda i zdrav život

Tridesetogodišnji Ognjen radi kao skiper na raftingu a rekreativno se bavi planinarenjem, brdskim biciklizmom, lovom ,ribolovom i, kako ističe, svim što je vezano za prirodu i zdrav život.

"Brdski biciklizam je u zadnje vrijeme postao jako popularan u našem kraju. Trenutno ima oko 20- tak aktivnih biciklista koji voze MTB bajsove. Kada vozimo druženju i zezanju nema kraja a o skidanju suvišnih kilograma da i ne pričamo", kaže Ognjen.

Ističe kako je ovaj kraj i priroda obdarila prekrasnim predjelima u koje se čovjek već pri prvom pogledu jednostavno zaljubi.

Brdski biciklizam sve popularniji

"Teritorija Foča je veliki izvor brdskih biciklističkih staza a mnoge vode kroz prelijepe planine Zelengoru, Maglić, Vučevo, Volujak, Ljubišnja, Pliješ itd. Kada god uhvatimo slobodnog vremena iskoristimo priliku da negdje odpedalamo u planinu. Volimo prirodu i bicikl i želimo i druge da privučemo tome jer je osjećaj nenadmašiv i ali mora se doživjeti, teško je riječima opisati", naglašava Ognjen.

Dodaje kako su i ovaj put uživali u jedinstvenom pogledu sa Vučeva na mjesto gdje Piva i Tara čine Drinu ali i na kanjon Tare i druga mjesta okupana bojama jeseni i suncem.

"Idemo svake godine na Zelengoru, Maglić obilazimo i ostale planine. Zelengora i obilazak 9 jezera je sigurno jedna od tura koja zaslužuje najveću pažnju, 80 km kroz jednu od najljepših planina je adrenalinski osjećaj koji vas ostavlja bez daha. Sretni smo što živimo u mjestu koje je ovako bogato prirodnim ljepotama kao što su prašuma Perućice, Pješčane piramide, Vodopad Skakavac, veliki broj planinskih jezera, rijeke Tare koja je najveći izvor pitke vode u Evropi. Također želimo da svu tu ljepotu pokažemo svim ljubiteljima dobrog druženja i prirode", poručuje Ognjen.