UNESCO
0

Izabrano osam novih čuda prirode

Sarajevo-x.com
Osam novih čuda prirode dodano je Listi spomenika prirode UNESCO-a. Spomenike svjetske prirodne baštine imenuje Obrazovna, naučna i kulturna organizacija Ujedinjenih naroda, poznatija kao UNESCO. Kulturna i prirodna baština koja se zaštiti na ovaj način ima izuzetnu vrijednost za čovječanstvo i time zaslužuje da bude očuvana na najbolji mogući način.

Sa ovim novim lokacijama, Lista spomenika prirode sad broji 878 lokaliteta, od čega je 679 kulturnih, 174 prirodna i 25 mješovitih, piše Live Science.

Osam novih spomenika prirode koji su dodani ove godine su: Joggins fosilni grebeni (Kanada) Nacionalni park Mount Sanqingshan (Kina) Laguna New Caledonia: Različiti grebeni i drugi ekosistemi (Francuska) Surtsey (Island) Saryarka - Stepe i jezera sjevernog Kazahstana (Kazahstan) Monarch Butterfly Biosphere rezervat (Meksiko) Swiss Tectonic Arena Sardona (Švicarska)

Socotra arhipelag (Jemen)

"Ovi predivni lokaliteti nalaze se među najljepšim koje priroda može ponuditi," ističe David Sheppard, vođa IUCN programa za zaštićene spomenike.

Socotra arhipelag poznatiji je kao "Galápagos Indijskog okeana". Udomljava 825 vrsta biljaka od kojih je 37% endemičnih vrsta, a od gmizavaca čak 90% njih ne može se naći nigdje drugo na planeti.

Morski život ovdje je takođe veoma raznolik sa 253 vrste korala, 730 vrsta riba i 300 vrsta rakova, škampi i jastoga. Tu su već uspostavljeni mehanizmi zaštite, tvrde izvori Međunarodne unije za očuvanje prirode IUCN. Već je 75% prostora proglašeno prirodnim utočištem i nacionalnim parkovima.

Joggins fosilni grebeni svjedoci su postojanja prvih reptila u Zemljinoj historiji.

"Ovdje zaista možete vidjeti historijske slojeve," kaže savjetnik IUCN-a Tim Badman.

Surtsey je otok koji je nastao vulkanskom erupcijom na južnim obalama Islanda od 1963. do 1967. godine. Interesantan je zbog novih organizama koji su se tu nastanili, a s vremenom je praćen proces njihovog naseljavanja na ovaj prostor.

Više od 200.000 hektara zemlje u centralnoj Aziji zauzimaju stepe, a ovaj nepregledni prostor u oblasti Saryarka u Kazahstanu jedno je od novih zaštićenih prirodnih zona. Dom je za više od 16 miliona ptica, kao i veoma ugroženih saiga antilopa.

Nacionalni park Mount Sanqingshan u Kini izabran je zbog svoje "izuzetne prirodne ljepote", kažu u IUCN-u. Ovdje se nalaze različite šume, neobične granitne stijene, a sve to se može razgledati sa izgrađenih putića kroz park.

Na drugoj strani, švicarski spomenik prirode izabran je zbog svoje geološke vrijednosti. Stare stijene isprepliću se sa novim na ovom predivnom mjestu.

IUCN program pomaže praćenje očuvanja ovih značajnih lokacija, ali se nekoliko njih našlo na listi ugroženih, uključujući otoke Galápagos u Ekvadoru, Machu Picchu u Peruu te nacionalni park Virunga u Demokratskoj republici Kongo.