'Putujmo u Evropu 2009.'
0

Ispraćaj studenata na jednomjesečnu avanturu

Sarajevo-x.com
Na željezničkim stanicama u Sarajevu i Banjaluci u utorak će biti upriličen ispraćaj 44 najbolja bh. studenta koji su dobili stipendiju programa “Putujemo u Evropu 2009”, a koja omogućava najboljim studentima završnih godina studija univerziteta u BiH mjesec dana besplatnog putovanja po Evropi.

Oni će dobiti mogućnost da putuju po Evropi prema vlastitom izboru, što im je omogućeno besplatnom InterRail kartom. Osim toga bit će im priušten i džeparac dovoljan za osnovne potrebe, zatim šengen viza za neometano putovanje i dodatni materijali.

Kako je za Sarajevo-x.com ranije izjavio Jan Zlatan Kulenović, direktor Omladinske informativne organizacije (OIA), ovaj projekat nudi studentima završnih godina fakulteta da konačno vide kako njihovi vršnjaci žive u Evropi, kakav je tamo životni standard i šta se dešava u evropskim zemljama koje odluče posjetiti.

Na konkurs se prijavilo ukupno 107 studenata koji dolaze iz 30 gradova u BiH. Kriteriji po kojem su odabrani studenti za projekat bili su, između ostalog, da kandidat do sada nikako nije putovao u inostranstvo, da govori jedan od stranih jezika, da je tokom studiranja ostvario prosjek ocjena ne manji od 8.0, a prednost su imali studenti koji su angažirani u studentskim, omladinskim i nevladinim organizacijama.