Putovanja
81

Inspiracija za mlade muškarce: Umjesto droge i nasilja dječaci u Kolumbiji biraju balet

Klix.ba
Foto: Emily Macinnes
(Foto: Emily Macinnes)
Incolballet je besplatna škola baleta na jugu Santiago de Calija u Kolumbiji gdje dječaci i djevojčice iz različitih sredina imaju priliku da studiraju. Svaki dan 439 učenika (329 djevojčica i 100 dječaka) učestvuje u energičnom rasporedu: četiri sata plesa i četiri sata akademije.

Školu baleta u Kolumbiji je 1978. godine osnovala Gloria Castro koja danas i upravlja njome. Uposleni se trude ne diskriminirati djecu na osnovu njihovih finansijskih sredstava. Sjajna je to prilika za sve one s talentom i željom za ulaganjem u sebe.

U većini slučajeva časove pohađaju oba spola, ali postoje i oni samo za dječake. Fokus kod dječaka je fitness, jer momci moraju uložiti dodatnu snagu i napor u pokrete od djevojčica. Dvanaest ili 13 godina je presudno vrijeme za inspiracija kod dječaka u Kolumbiji jer omladina ubrzo bude umiješana u drogu i nasilje. Posebno u ruralnim područjima oni se mogu pridružiti FARC-u (Revolucionarne oružane snage Kolumbije) ili drugim gerilskim grupama. Škola baleta je pozitivan način da se mladići oblikuju za budućnost.

Nekoliko njih vjeruje da bi završili na ulici da se nisu počeli baviti baletom. Sada ne mogu zamisliti život bez plesa. Među najmlađima u školi je Juan Paulo ( 11), a balet mu daje inspiraciju za putovanjima.