Putovanja
77

Imate novac, a ne znate gdje ćete odmarati: Ovo je 10 najboljih otoka na svijetu za ljetovanje

Klix.ba
Maui
Maui
Drugi najveći otok države Havaji - Maui proglašen je najboljim otokom i nalazi se na prvom mjestu Top 10 otoka svijeta prema izboru TripAdvisora.

Maui je napredovao za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu.

"Maui ima magične krajolike i mjesto je visoko ocijenjenih hotela, restorana i drugih atrakcija, te obiluje unikatnom kulturom", rekla je glasnogovornica TripAdvisora Julie Cassetina.

Na drugom mjestu je grčki otok Santorni koji je smješten u Egejskom moru. U 16. stoljeću prije nove ere bio je uništen erupcijom vulkana što je oblikovale njegova polja i sela. Ima dva glavna grada koja se zovu Fira i Oia i nalaze se na stijenama iznad kratera. Poznat je po plažama koje su crne, crvene i bijele boje.

Jamajka, jedan od karipskih otoka, je na trećem mjestu. Poznata je po bujnoj topografiji sastavljenoj od planina, prašuma i plažama s drvoredima. Većina turističkih odmarališta je smješteno u Montego Bayu. Jamajka je poznata i kao rodno mjesto reggaea, a u glavnom gradu Kingsotnu nalazi se i muzej posvećen Bobu Marleyu.

Na četvrtom mjestu je otok Providenciales koji se nalazi u sklopu otočja Turks i Caicos. Stanovnici ovog mjesta su potomci afričkih robova i mješavine raznih evropskih naroda. Otoci su pravi prirodni raj i vrlo omiljeno turističko odredište.

U Top 10 našli su se sasvim očekivano Bali, Mallorca, Mauritius, Phuket (Tajland), Bora Bora i Fernando de Noronha (Brazil).

Web stranica za booking i pregled putovanja TripAdvisor izrađuje ove izvještaje svake godine na osnovu kvaliteta i kvantiteta korisničkih pregleda i impresija.