Ostrvo borova
9

Ibiza, bijelo ostrvo poznato po vrhunskom provodu i noćnom životu

Klix.ba
Bijelo ostrvo ili Ibiza jedno je od Balearskih ostrva koja se nalaze na Mediteranu, a pripadaju Španiji. Veći gradovi ovog ostrva su Ibiza, Santa Eulària des Riu i Sant Antoni de Portmany, a staro jezgro grada je pod zaštitom UNESCO-a.

Historija ovog grada datira još iz 654. godine prije nove ere kada su feničanski naseljenici osnovali luku na Balearskim ostrvima i nazvali je Ibossim, što je u prijevodu značilo "Ostrvo borova".

Ostrvo koje se proteže na 541 kvadratnom kilometru možete posjetiti avionom ili brodom, a simbol ostrva je boginja Tanit.

Ova destinacija danas je poznata po vrhunskom provodu i noćnom životu koji je najviše koncentrisan na istočnoj obali ovog grada. Noćni život, vjerovali ili ne, počinje već uposlijepodnevnim časovima, na plažama, a nastavlja se sve do zore u brojnim diskotekama.

Jedna od najljepših plaža ovog otoka je Playa den Bossa i prosto je morate posjetiti. Također, posjetite i gradsku četvrt Barro de la Penyay de la Bomba koja predstavlja centar svih zbivanja na Ibizi.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

U gornjem gradu Ibize možete vidjeti i nedirnute utvrde iz doba renesanse koje su izgrađene u italijanskom stilu. Također tu je i fenički arheološki lokalitet Sa Caleta, što je zapravo naselje napušteno 590. godine prije nove ere, a na južnom vrhu otoka nalazi se kultni krajolik Las Salinas koji se sastoji od višestoljetnih kanala, nasipa i brana kojima je stvoreno vlažno područje iznimne ljepote i ekološke važnosti.

Ono što još trebate posjetiti je Katedrala sv. Petra.

Želite li posjetiti Ibizu planirajte je posjetiti u periodu od juna do septembra, tada dnevne temperature dosežu 30 stepeni. No ako niste ljubitelj ljetnih vrućina zima je idealan period za vas, jer su zime na Ibizi blage i bez snijega.