|

FOTO
/
I Vijetnam ima svoj Dugi zid od 127 kilometara

I Vijetnam ima svoj Dugi zid od 127 kilometara
0
S
Sarajevo-x.com
26.1.2011. u 21:30
14
komentara
0

dijeljenja
I Vijetnam ima svoj Dugi zid od 127 kilometara Foto: CNN
Jedno od najvažnijih arheoloških otkrića ovog stoljeća smješteno je u planinskom podnožju jedne vijetnamske provincije. Riječ je o, kako su ga Vijetnamci nazvali, Dugom zidu.
Nakon pet godina istraživanja i iskopavanja tim arheologa otkrio je 127 kilometara dug zid.

"Ovo je najduži spomenik u jugoistočnoj Aziji", izjavio je profesor Phan Huy Le, predsjednik vijetnamske Organizacije historičara, prenosi CNN.

Zid je izgrađen od kamena i zemlje i u pojedinim dijelovima doseže visinu i do četiri metra.

Naime, 2005. godine profesor Andrew Hardy iz francuske škole za azijske studije, pronašao je dokument iz 1885. godine u kojem se spominje Dugi zid. To otkriće aktiviralo je arheologe koji su odmah krenuli u potragu. Nakon pet godina istraživanja i iskopavanja tim arheologa, na čelu sa Hardyjem i profesorom Nguyenom Tien Dongom sa Instituta za arheologiju u Vijetnamu, pronašli su Dugi zid.

Zid se proteže od provincije Quang Ngai do provincije Binh Dinh i zasigurno je jedan od najvećih inžinjerskih poduhvata koji datira iz dinastije Nguyen.

Pretpostavlja se da je Dugi zid sagrađen kao i Hadrijanov zid, koji je dijelio britansko ostrvo na dva dijela, tačnije uz već postojeću cestu. Postoje dokazi koji ukazuju da su mnoge utvrde i hramovi građeni duž ceste mnogo stariji od samog zida.

Zid je služio kako bi se obilježila teritorija i regulisala trgovina između Vijetnamaca u ravnicama i plemenima u planinskim predjelima, odnosno naroda Hre, etničke grupe koja je naseljavala te predjele.

Prema riječima stručnjaka izgradnja zida je bila u interesu i Vijetnamaca i Hrea. Stanovnici i danas prepričavaju kako su njihovi preci gradili zid kako bi zaštitili svoju teritoriju.

Nakon otkrivanja zida i predstavljanja u javnosti, stručnjaci su poslali zahtjev da se zid uvrsti u listu Svjetske baštine i postane turistička atrakcija.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...