Prema izboru Forbesa
58

Hrvatski otok zauzeo prvo mjesto na listi evropskih destinacija za posjetiti u 2024.

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Magazin Forbes je objavio listu evropskih destinacija za posjetiti u 2024. godini, a prvo mjesto je zauzeto hrvatski otok.

Riječ je o Hvaru. On je opisan kao najpogodniji za turiste jer u njemu svako može pronaći nešto za sebe. Tu su dobri restorani, buran noćni život, wellness centri... Onima koji nisu željni buke i gužve se preporučuje da se zapute prema unutrašnjosti otoka i posjete vinograde i polja lavande.

Dalje je navedeno kako se do Hvara može doći trajektom ili katamaranom s kopna Hrvatske te redovnim autobuskim linijama iz Splita, Dubrovnika i drugih primorskih gradova.

Hvar je najbolje posjetiti u maju i junu te septembru i oktobru. Vrijeme je toplo, a na otoku je manje gužve u odnosu na ljetne mjesece.

Na drugom mjestu su Vanjski Hebridi. RIječ je o otočju koje se nalazi zapadno od obale kopna Škotske.

"Samo nekoliko otoka je naseljeno, a turisti često idu na ostrva Lewis i Harris. Oni su zapravo jedno ostrvo, ali se nazivaju drugačije zato što su njihovi pejzaži raznoliki", između ostalog je napisano.

Na trećem mjestu je otok koji nosi naziv Stromboli. Nalazi se u Italiji. Ovaj otoka je zapravo vulkanski stožac.

"Sa svojim prepoznatljivim crnim pješčanim plažama koje potiču od vulkanskog pepela, evropsko ostrvo Stromboli je za putnike koji imaju puno vremena za putovanja. Ne postoji aerodrom, a do njega se može doći putem trajekta ili hidroglisera iz sicilijanskih gradova kao što su Milazzo i Messina, kao i sa drugih Eolskih ostrva", navedeno je.

Četvrto mjesto je zauzeo Heimaey, najveći islandski otok (13,4 kvadratnih kilometara). Lokalno je najpoznatiji po vulkanskoj erupciji iz 1973. godine koja je dovela do potpune evakuacije cjelokupnog stanovništva i prekrila ostrvo sa 200 miliona tona pepela i lave. Danas ovdje živi skoro 500 ljudi.