Oduševljava ljepotom
34

Hrvatski otok zaljubljenih je na listi prirodnih fenomena, ovdje se zabavljaju Beyonce, Jay-Z i drugi

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Hrvatski otok Galešnjak, koji se nalazi u Pašmanskom kanalu između otoka Pašman i mjesta Turanj, iznova oduševljava turiste. Nazivaju ga i otokom zaljubljenih i otokom ljubavi.

Pažnju svjetske i domaće javnosti privukao je 2008. godine kad ga je Google Earth proglasio jednim od nekoliko prirodnih srcolikih fenomena.

U junu 2019. naučnici sa Sveučilišta u Zadru su otkrili da je Galšnjak bio naseljen u starijoj fazi mlađega kamenog doba, prije nešto više od 7.000 godina. Također su otkrili tri grobna ilirska humka.

Nađena je i impresso keramika, nazvana prema načinu ukrašavanja keramičkih posuda utiskivanjem prsta i nokta. Stanovnici su se bavili stočarstvom i poljoprivredom. Na području sjeverne Dalmacije Galešnjak je četvrto nalazište iz starijeg neolitika, uz Crno vrilo, Smilčić i jedan lokalitet kod Nina.

Prije dvije godine je objavljen oglas za prodaju dijela Galešnjaka, no on više nije aktivan. Prvobitna cijena je bila 10 miliona eura, a nakon nekoliko mjeseci se prodavao za 13 miliona eura.

"Otok u obliku srca koji ima cca 142.000 kvadratnih metara, od kojih je na prodaju dio s nešto više od 30.000 kvadratnih metara, koji je u jednom komadu i rasprostranjuje se na više od 500 metara obale! S ovom nekretninom možete napraviti stvarno nešto jedinstveno, pogotovo kad su vam stalno parkirani gosti s jahtama poput Beyonce i Jay-Z-ja (Beyonce je čak jednom prilikom slavila svoj rođendan tu), Jeffa Bezosa, Michaela Jordana itd", bilo je napisano.