U Evropi
12

Hrvatska se smatra jednom od najpopularnijih odredišta za odmor, evo kada je najisplativije otići

L. R.
Split (Foto: Shutterstock)
Split (Foto: Shutterstock)
Portal euronews.travel nedavno je podijelio četiri evropske države koje biste trebali posjetiti van sezone kako biste izbjegli gužve, ali i smanjili troškove.
Oni navode da su uz pomoć aplikacije za putovanja pod nazivom Kayak, otkrili koje je najbolje vrijeme za putovanja tako što su koristili informacije o vremenskoj prognozi i stanja na putevima, cijenama letova i smještaja.

Stoga je ovaj portal istražio kada je najbolje putovati na neke od najpopularnijih evropskih odredišta za odmor. Na njihovoj listi najpopularnijih odredišta za odmor našle su se Španija, Kipar, Grčak te Hrvatska. Za potrebe testiranje aplikacije odabrali su zračnu luku Schiphol u Amsterdamu kao svoju matičnu bazu.

Odmah na početku ističu da se Hrvatska pridružila šengenskoj zoni i da je zbog toga doživjela rekordnu turističku sezonu. Iako je Hrvatska najposjećenija tokom ljeta, ističe se da su najjeftiniji letovi u martu.

Prosječna cijena letova za Split u martu bila je između 123 i 135 eura. Avionska karta za Dubrovnik bila je u prosjeku 145 eura, ali se mogla pronaći i po cijeni od 132 eura.

Boravak u Dubrovniku košta oko 110 eura po noćenju radnim danom i 123 eura vikendom. Nešto je jeftinije boraviti u Splitu, a prosjek je 105 eura po noćenju za radni dan i 116 eura za vikend. I

Prema aplikaciji Kayak, januar i februar su najbolji mjeseci za odlazak u Barcelonu i boravak u Španiji. Ova država bilježi nešto manje posjetitelja tokom zime, ali se za povoljnije avionske karte preporučuje rezervacija barem tri mjeseca ranije.

Kipar je poznat po svojim bijelim pješčanim plažama, ali ukoliko želite izbjeći velike troškove i gužve, morali biste čekati do novembra. Letovi koštaju oko 140 eura, a smještaj su oko 85 eura po noćenju.

Osim mora, Grčka nudi i brojne kulturne sadržaje. Zato, ukoliko želite otići u Atinu, idealan odlazak bio bi u martu. Cijena avionskih karata je niža, a temperature su u prosjeku oko 12 stepeni. Prosječna cijena noćenja radnim danom iznosi 97 eura, a vikendom 110 eura.